SHUTTERSTOCK
Novo istraživanje 

Osjećate se depresivno? Uzrok može biti banalan, zato provjerite ovaj važan mineral

Povezanost manjka željeza i simptoma depresije posebno se pokazala kod žena reproduktivne dobi, između 15 i 49 godina

Niz okolnosti mogu pridonijeti lošem raspoloženju i simptomima depresije. To mogu biti loš san i stres, međutim, uzrok se može kriti i u hrani koju konzumiramo. Kada govorimo o vitaminsko - mineralnom statusu, ako kroz odabranu namirnicu ne unosimo dovoljno hranjivih tvari, naše će tijelo dodatno patiti te nas o tome obavještavati slanjem određenih signala. To može biti primjerice osjećaj lošeg raspoloženja. Uzrok tome može biti sasvim banalan, a istovremeno iznimno važan. Prema novom istraživanju objavljenom u Journal of Nutrition, znanstvenici su povezali simptome depresije s nedostatkom željeza.

image
SHUTTERSTOCK

Proučavanje veze između željeza i simptoma depresije

Za ovu studiju istraživači su željeli ispitati vezu između statusa željeza i simptoma depresije, posebno promatrajući žene reproduktivne dobi. Analizirali su podatke od preko 2500 žena, identificirajući stvari poput nedostatka željeza, anemije i simptoma depresije. Ispostavilo se da je do 16 posto sudionica imalo nedostatak željeza, a njih osam posto je bilo anemično. Od tog postotka, nešto više od polovice onih s anemijom imalo je i manjak željeza. Prevalencija depresivnih simptoma bila je 10 posto, a zabilježeni su i dodatni čimbenici poput statusa prihoda. Na temelju nalaza njihove analize, žene koje su imale manjak željeza imale su znatno veće izglede za simptome depresije od žena s dovoljnom količinom željeza. Autori studije također su primijetili da je učestalost depresivnih simptoma također bila veća kod žena s nedostatkom željeza kada su bile u kategoriji niskih primanja. Kao prva studija o povezanosti između statusa željeza i kognitivnih te somatskih, depresivnih simptoma kod žena reproduktivne dobi, ova bi otkrića trebala biti veliki signal osobito važan za žene između 15 i 49 godina.

- Posljedice nedostatka željeza nadilaze ishode fizičkog zdravlja i mogu utjecati na mentalno zdravlje kao što su depresivni simptomi - napominju autori studije, dodajući da njihova otkrića podržavaju dokaze da prevencija i liječenje nedostatka željeza mogu biti korisni za mentalno zdravlje žena.

Namirnice bogate željezom

Postoji mnoštvo široko dostupnih namirnica koje su prirodno bogate željezom i koje možete uključiti u svoju redovitu prehranu. To mogu biti školjke poput kamenica i dagnji, piletina, goveđa ili svinjska jetrica, šparoge, špinat, marelice, soja, neke žitarice te mnoge druge namirnice. Ako ne uspijevate kroz prehranu (koja je uvijek prvi izbor) namiriti dovoljnu količinu željeza, i suplementacija može biti od pomoći. Pritom, važan je korak testirati razinu željeza. Stoga, manjak ovog važnog minerala može objasniti uzrok bezvoljnosti, ali i biti jednostavno rješenje za vraćanje razine raspoloženja u zdravu normalu.

Linker
25. travanj 2024 16:35