Poremećaj funkcije štitnjače ili čvorovi u štitnjači obično se otkrivaju nakon 30., a najčešće nakon 40. godine, no to ne znači da se bolesti štitnjače ne mogu javiti i ranije.
 Foto: remy loz/unsplash
niska smrtnost

Od prvih simptoma do liječenja: sve što trebate znati o karcinomu štitnjače

Karcinom štitnjače puno je češći kod žena te one, u odnosu na muškarce, obolijevaju čak 2 do 3 puta češće.

Voditeljica Sanja Mikleušević Pavić (47) je nedavno progovorila o svojoj borbi s karcinomom štitnjače, koji je otkrila sasvim slučajno. Nakon što je napravila punkciju čvora, nalaz je pokazao da ima suspektni papilarni karcinom štitnjače. Početkom srpnja joj je odstranjena cijela štitnjača te dva limfna čvora na kojima su pronađene metastaze, a lijekove će morati piti cijeli život.

I holivudskoj glumici Sofiji Vergari (46) su također otkrili ovaj tip karcinoma i to dok je imala 28 godina.

Karcinom štitnjače puno je češći kod žena te one, u odnosu na muškarce, obolijevaju čak 2 do 3 puta češće. Što se tiče dobne skupine zapravo nijedna dobna skupina nije izuzeta, iako, češće se javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi.

Četiri glavna oblika su papilarni, folikularni, medularni i anaplastični.

Papilarni karcinom čini 60 do 70 posto svih karcinoma štitnjače. I osim što je najčešći, ovo je i najmanje agresivni rak štitnjače. Raste vrlo sporo i obično se razvija samo u jednom od dva režnja koje čine žlijezdu.

Uspješno se liječi i rijetko je smrtonosan. Petogodišnja stopa preživljavanja iznosi 98 posto (kada su papilarni, folikularni i medularni karcinomi rano dijagnosticirani). Karcinom štitnjače liječi se kirurškim uklanjanjem, na koje se obično nadovezuje ablacija zaostalog tkiva radioaktivnim jodom.

Koji su simptomi

U ranim fazama simptoma gotovo da i nema, a s razvojem raka znaju se pojaviti:

  • kvrge na vratu - neke su vidljive, a neke se mogu samo napipati. Neke osobe mogu primijetiti nelagodu kod gutanja (obično na prednjoj strani vrata)
  • povećani limfni čvorovi na vratu - obično na području ispod čeljusti.
  • bol u vratu koja se ponekad proteže do ušiju - ako traje dulje od nekoliko tjedana, osobito u kombinaciji s nekim od ostalih simptoma, odite kod liječnika.
  • promuklost ili druge glasovne promjene
  • poteškoće pri disanju i/ili gutanju
  • neprestani kašalj - nije uzrokovan prehladom ili drugom bolešću.

Rjeđi simptomi su proljev i crvenilo po tijelu, a oba se pojavljuju kad rak počne remetiti proizvodnju hormona kalcitonina

Najčešći i najosnovniji čimbenik rizika razvoja karcinoma štitnjače je prethodno dugoročno i/ili često izlaganje ionizirajućem zračenju područja vrata, posebice u ranoj dobi (18 godina ili manje).

Kada je riječ o medularnom tipu karcinoma treba znati da on može biti nasljedan.

Provjerite vrat

Stavite prst na malu izbočinu na vratu, glatka hrskavica koja se pomiče gore-dolje kada progutate. Klizite prstima dok ne osjetite istaknutu hrskavicu.Ako napipate kvrgu koja je čvrsta na dodir, ne pomiče se uokolo pod kožom te se s vremenom povećava, odite kod liječnika.

Dapače, savjetuje se pregled kod liječnika ako uočite bilo kakvu kvrgu na vratu. Iako vjerojatno nije riječ o karcinomu, važno je reagirati na takve tjelesne promjene.

Ovdje saznajte kako prepoznati i liječiti poremećaje štitnjače!

Linker
24. travanj 2024 14:04