LUCIJA OCKO CROPIX
podizanje svijesti

Obilježen "Dan crvenih haljina" u HNK - moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat

Kampanju je podržala i supruga predsjednika

Supruga predsjednika Republike, voditeljica Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" Sanja Musić Milanović sudjelovala je u petak, uz brojne uzvanike i goste u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu na obilježavanju "Dana crvenih haljina", čiji je cilj prevencija i podizanje svijesti o rizicima moždanog udara u žena.

image
LUCIJA OCKO CROPIX

Javnozdravstvena kampanja Dan crvenih haljina pokrenuta je 2002. godine u SAD-u, a već se godinama održava i u Hrvatskoj, istaknuto je u priopćenju Ureda predsjednika pod čijim se pokroviteljstvom, kao i prethodnih godina održava manifestacija.

“Zahvaljujući angažmanu mnogih zdravstvenih radnika koji u svojim sredinama volonterski pripremaju i organiziraju niz događanja, kako stručnih tako i javnozdravstvenih, kampanja "Dan crvenih haljina“ poprimila je nacionalni karakter.

image
JOSKO SUPIC CROPIX

Edukacija o simptomima

Zaštitni znak je silueta žene u crvenoj haljini pri čemu crvena boja simbolizira opasnost - krvni ugrušak, ali i ljubav i odgovornost spram sebe i svojeg zdravlja.

Kampanjom se, između ostalog, želi educirati o simptomima i potrebi brzog reagiranja kod simptoma moždanog udara čime se smrtnost i posljedice moždanog udara mogu značajno smanjiti, dodaje se u priopćenju.

O prevenciji moždanog udara u žena, uz Musić Milanović govorili su i predsjednica Hrvatskog društva za spolne razlike u neurološkim bolestima pri Hrvatskom liječničkom zboru Arijana Lovrenčić-Huzjan, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Zdravka Poljaković, zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Branka Juričev-Martinčev i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Nakon obraćanja uslijedila je revija hrvatskih modnih brendova koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar.

Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen, poručuju iz Hrvatskog neurološkog društva i Hrvatskog društva za spolne razlike u neurološkim bolestima koji već šestu godinu zaredom organiziraju "Dan crvenih haljina".

Naime, u Hrvatskog je 2021. godine od moždanog udara umrlo 5018 osoba, među kojima je bilo 60 posto žena.

Linker
25. travanj 2024 14:46