SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

O čemu ovisi trajnost face liftinga?

Učinak površinskog face lifta traje 3-5 godina ovisno o dobi. Duboki face lift (SMAS i MAX) traje 5-10 godina. Vrlo je važna i njega lica nakon operacije

Razmišljam o face liftingu. Zanima me kolika je trajnost njegovih rezultata.

Nada U., Knin

Odgovara doc. dr. Sanda Stanec, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije:

image
RANKO SUVAR/CROPIX CROPIX

"Face lifting ili ritidektomija je zatezanje kože lica. Danas postoje brojne neinvazivne ili minimalno invazivne metode korekcije bora na licu - primjena botoksa, raznih filera, lipofilinga ili resorptivnih niti. Nažalost, učinci tih metoda su privremeni i moraju se ponavljati. Indicirane su samo kod mlađih osoba. Osobama starijim od 60 godina predlaže se kirurško zatezanje bora na licu. Operacija se izvodi u općoj ili lokalnoj anesteziji. Razlikujemo kompletni face lift koji obuhvaća zatezanje bora u gornjem, srednjem i donjem dijelu lica i parcijalni kojim zatežemo bore vrata i donjeg dijela lica. Postoji i površinski face lift kojim se zateže samo koža te tzv. duboki face lift kojim se zateže tzv. SMAS sloj ili MAX lift gdje se meko tkivo lica podiže vertikalno. Optimalna kirurška tehnika za svakog se pacijenta određuje nakon kliničkog pregleda specijalista plastične kirurgije. Savjetujem odabrati kirurga koji vlada s više kirurških tehnika kako bi odabrao onu koja je za vas najbolja. Trajnost face lifta ovisi i o vrsti operacije i pacijentovoj dobi. Naravno, promjene na licu i dalje se događaju u skladu s godinama. Učinak površinskog face lifta traje 3-5 godina ovisno o dobi. Duboki face lift (SMAS i MAX) traje 5-10 godina. Vrlo je važna i njega lica nakon operacije odgovarajućim kremama kako bi se održala elastičnost kože i ublažili ožiljci."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 19:20