FOTOGRAFIJE: HOWTOGOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Otkrivanje bolesti

Novi uređaj omogućit će mjerenje tumorskih markera iz kapljice krvi kod kuće. Rezultati stižu za minutu

Kap krvi treba pomiješati s reaktivnom tekućinom te je kapnuti na trakicu umetnutu u čitač. Rezultat je gotov za nekoliko minuta, a da bi ga korisnik vidio, treba povezati ovaj sustav s pametnim telefonom

Aparatić koji omogućuje brzo mjerenje tumorskih biomarkera iz uzorka krvi razvili su znanstvenici s kanadskih sveučilišta McMaster i Brock. Ta elektrokemijska spravica mogla bi se upotrebljavati za mjerenje markera kod kuće, slično onima za mjerenje razina glukoze u krvi. Otkrivanje i praćenje bolesti pomoću markera iz krvi zahtijeva dostavljanje uzorka u laboratorij sa skupom opremom te nekoliko sati, dana, nekada i tjedana čekanja rezultata. Umjesto toga, kanadski bi izum omogućio jednostavno i brzo dobivanje rezultata kod velikog broja pretraga.


Brzi rezultati

Za sada su njegovu učinkovitost pokazali na otkrivanju poznatog tumorskog markera, antigena specifičnog za prostatu (PSA). Kako bi provjerio razinu tog markera, korisnik treba pomiješati kap krvi s reaktivnom tekućinom te je kapnuti na trakicu umetnutu u čitač. Rezultat je gotov za nekoliko minuta, a da bi ga korisnik vidio, treba povezati ovaj sustav s pametnim telefonom.

- To je još jedan korak prema potpuno personaliziranoj medicini. Praćenje bolesti postat će mnogo dostupnije i smanjit će se broj nužnih odlazaka pacijenata u laboratorij - rekla je članica znanstvenog tima Leyla Soleymani. Sistem funkcionira na temelju antitijela koja se vežu za ciljane proteine iz uzorka. Time prestaje potreba za dugotrajnim ispitivanjima u više koraka koja zahtijevaju vrijeme i skupu opremu. Novi se sistem pokazao uspješnim u detektiranju širokog raspona koncentracije PSA u ljudskoj plazmi, a tehnologija se uz određene modifikacije može primjenjivati i za mjerenje specifičnih biomarkera za druge bolesti.

Znanstveni tim planira daljnja testiranja, a potom će zatražiti odobrenje nadležnih službi i komercijalizirati proizvod.

"Ovaj bi uređaj mogao promijeniti paradigmu dijagnosticiranja i praćenja tumora. Mnogo je dostupniji i prilagođeniji pacijentima od konvencionalnih tehnologija, pa će oni biti skloniji njegovu korištenju, što može poboljšati ishode liječenja i spasiti živote", nada se Feng Li, član znanstvenog tima.

Linker
03. svibanj 2024 11:24