FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Pratite ih

Četiri neobična signala kojima vam tijelo pokušava reći da nešto nije u redu

Tjelesne tekućine vam mogu reći da nešto nije u redu te da je vrijeme da napravite neke promjene

Svatko od nas razmišlja o svom zdravlju, nastojimo jesti zdravo, kretati se, ali kako bismo održali svoje tijelo i um u dobroj formi, važno je slušati tijelo i prepoznati njegove signale. Među te znakove spadaju i tjelesne tekućine koje vam mogu reći da nešto nije u redu te da je vrijeme da napravite neke promjene.

Znoj, krv, šmrklji i urin će vam reći što se događa ispod površine te kako reagirati na vrijeme.


Znoj

Koliko god ga nastojali držati ispod površine kože, što je krivo, znoj je zapravo važan fiziološki faktor i može vam dosta toga reći o zdravlju.

- Znojenje je zapravo mehanizam za hlađenje tijela - rekla je Felicia Stoler, registrirana nutricionistica.

Te kapljice znoja sastoje se od 99 posto vode (ostalih 1 posto može biti urea, vitamin C, mliječna kiselina ili amonijak). I dok ga možete smatrati tekućim smradom, znoj je potpuno bez mirisa sve dok ne dođe u dodir s bakterijama.

Evo slučajeva u kojima vaš znoj može ukazivati ​​na to da se nešto događa s vašim tijelom.

Slani znoj

Neki se ljudi znoje više od drugih, bilo da im je vruće ili su pod stresom, a neki ispuštaju više natrija u svom znoju, ali ni jedno ni drugo ne ukazuje na to da nešto nije u redu s vašim tijelom, kaže Stoler.

Uz to, oni koji se više znoje bi se trebali dodatno potruditi da nadoknade elektrolite poput natrija nakon vježbanja kako bi izbjegli dehidraciju.

Nakon svake dugotrajne sesije znojenja bilo bi dobro uključiti:

  • Lisnato povrće
  • Orašaste plodove
  • Banane
  • Mlijeko
  • Sportska pića

Iznenadni znoj

Iako je znojenje tijekom vježbanja tipično, iznenadno izbijanje jakog znoja kada ne vježbate može biti znak nečeg ozbiljnijeg. To se može dogoditi u slučaju:

  • Srčanog udara
  • Dijabetesa
  • Problema sa štitnjačom
  • Raka
  • Navale vrućine u menopauzi

Savjet

Ako se neobjašnjivo jako znojite, najbolje je posjetiti svog liječnika kako biste otkrili uzrok.


Krv

Tjelesna tekućina koja teče kroz vaše vene čini do osam posto vaše težine i ima niz kritičnih funkcija. Krv je odgovorna za uklanjanje otpada iz bubrega i jetre te isporuku kisika ostatku tijela kroz hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama.

Evo znakova da vam tijelo govori da nešto nije redu kada je u pitanju vaša krv.

Anemija

Razine hemoglobina koje su preniske, manje od 13,5 grama po decilitru za muškarce i 12 grama po decilitru za žene mogu značiti da ste anemični. Morat ćete se podvrgnuti analizi krvi da biste bili sigurni. Ovo su znakovi da je vrijeme za testiranje:

  • Slabost
  • Vrtoglavica
  • Kratkoća daha

Krv koja se neće zgrušavati

Ako se krv ne zgrušava lako, to može također biti upozorenje da nešto nije u redu. Recimo da imate krvarenje iz nosa koje jednostavno ne prestaje ili posjekotinu na prstu kojoj treba vječno da zacijeli.

Ako se vaša krv stalno sporo zgrušava, to bi mogao biti simptom leukemije, navode stručnjaci. Ostali simptomi ovog raka uključuju:

  • Gubitak težine
  • Umor
  • Groznicu
  • Noćno znojenje
  • Gubitak apetita

Visoki krvni tlak

Još jedan broj na koji treba obratiti pažnju je vaš krvni tlak. Veći broj, koji se zove vaš sistolički krvni tlak, mjeri pritisak na arterije svaki put kada vaše srce kuca i ne bi trebao prijeći 120. Manji broj ili dijastolički krvni tlak, mjeri tlak unutar arterija kada su u mirovanju i trebao bi biti manji od 80.

Sve što je više od tih pragova kvalificira se kao visoki krvni tlak, a on bi mogao utjecati na zdravlje vašeg srca i dovesti do srčanog udara, moždanog udara ili bolesti srca.


Šmrklji

Nosne sluznice proizvode litru ili više sluzi svaki dan. Iako zvuči odvratno, šmrklji djeluje kao zaštitna barijera, filtrirajući zrak koji udišete kako bi se zaštitili od prašine i bakterija. Sluz može biti u gotovo svim nijansama, ovisno o tome jeste li bolesni ili ne. Evo kako dekodirati svoj šmrklje.

Prozirni šmrklji

Oni su standard i obično ukazuju na to da niste bolesni, navode stručnjaci.

Ali ako vam iz nosa pretjerano cure bistri šmrklji, to bi moglo značiti da imate alergije na pelud, prema Klinici Mayo. To je vjerojatno slučaj ako također osjećate simptome kao što su:

  • Suzne, iritirane ili crvene oči
  • Svrbež u nosu
  • Kihanje
  • Kašalj
  • Post-nazalno kapanje
  • Umor

Bijela šmrklji

Ovo je jedan od simptoma infekcije i prehlade, ističu stručnjaci.

Žuti šmrklji

Kada bijela sluz požuti, to je znak da se vaša bolest razvija, prema Klinici iz Clevelanda. Ta žuta nijansa rezultat je tvari koje se bore protiv bolesti koje vaš imunološki sustav koristi u borbi protiv infekcije.

Zeleni šmrklji

Ako bijela ili žuta sluz nije u stanju isprati sve klice koje uzrokuju bolesti, vaš imunološki sustav postaje prenaporan, što može pretvoriti vaše šmrklje u zelene.

Ružičasti, crveni ili smeđi šmrklji

Crveni šmrklji znače da imate krvi u vašem nosu, što može biti posljedica ozljede, iritacije ili krvarenja iz nosa. I osim ako slučajno niste udahnuli nešto smeđe boje, tada je osušena krv obično uzrok smeđih šmrkalja i obično nema razloga za brigu.

Crni šmrklji

Oni mogu ukazivati ​​na ozbiljne gljivične infekcije, osobito kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. Ako primijetite crnu sluz kada ispušete nos, najbolje je posjetiti liječnika.

Savjet

Ako je prehlada krivac za boju vaših šmrkalja, najbolje je pričekati 10 do 14 dana dok ne prođe. Ali ako dulje gledate u zelenu sluz, posjetite svog liječnika da vidite je li u pitanju infekcija.


Mokraća

Blijeda i obilna mokraća je idealna, ali boja može varirati od blijede do tamno jantarne, čak i unutar istog dana. Ne morate brinuti o fluorescentno-žutoj ili narančasto-crvenoj mokraći jer to ukazuje da ste dehidrirani, da imate previše vitamina C ili da ste jeli hranu crvene boje poput cikle.

No neke boje i mirisi mogu biti više zabrinjavajući.

Tamnosmeđa mokraća

Tamni, smećkasti urin mogao bi biti znak porfirije, poremećaja koji prijeti živčanom sustavu. Smatrajte to dojavom da je vrijeme da posjetite liječnika, pogotovo ako imate druge simptome poput bolova u trbuhu i osjetljivosti na svjetlost, prema Nacionalnoj medicinskoj knjižnici SAD-a.

Crvena mokraća

Krv u mokraći znači da biste mogli imati posla s nečim jednostavnim poput infekcije mokraćnog sustava ili bubrežnih kamenaca, koji općenito idu ruku pod ruku s drugim simptomima kao što su:

  • Hitno mokrenje
  • Učestalo mokrenje
  • Bol ili nelagoda kada mokrite

Bez boli? To bi moglo biti nešto ozbiljnije poput raka mokraćnog mjehura. U svakom slučaju, nazovite liječnika kako biste identificirali temeljni problem.

Narančasta mokraća

Također biste trebali posjetiti stručnjaka ako je vaša mokraća narančasta. To bi moglo ukazivati ​​na to da vaša jetra ne radi kako treba, osobito ako ste također primijetili žutu nijansu na koži i očima, prema Klinici Mayo.

Mokraća slatkog ili pljesnivog mirisa

Obratite pažnju i na miris urina. Mokraća ne bi trebala ispuštati previše mirisa jer se prvenstveno sastoji od vode. No, urin slatkog mirisa mogao bi biti znak dijabetesa ili drugih metaboličkih problema. A ako vaš urin ima pljesniv miris, to može biti znak bolesti jetre.

Mokraća neugodnog mirisa

Ako miris vašeg urina ne spada u kategoriju slatkog ili pljesnivog, već samo smrdi, za to su možda krive bakterije. Posjetite svog liječnika ako također počnete osjećati sljedeće simptome, koji mogu ukazivati ​​na infekciju:

  • Groznica
  • Zimica
  • Peckanje kada mokrite
  • Bol u leđima

Savjet

Imajte na umu da svi mirisi nisu nužno loša vijest: lijekovi i hrana mogu uzrokovati da vaš urin privremeno smrdi.

Linker
06. ožujak 2024 13:55