Sve što vas zanima o najčešćim ženskim bolestima i tegobama, te naravno rješenjima i liječenju, naći ćete u Doktoru plus.
 Foto: Istock
Od ponedjeljka potražite na kioscima

Novi Doktor plus - sto stranica najboljeg vodiča kroz žensko zdravlje

19. travanj 2018.
Znate li da je simptome srčanih tegoba kod žena teže prepoznati nego kod muškaraca? Slično je i s rizicima moždanih udara. U prvoj godini nakon prvog infarkta umire više žena nego muškaraca neovisno o dobi. I unutar pet godina nakon prvog infarkta umire više žena nego muškaraca, žene češće imaju zatajenje srca ili dožive moždani udar.

To i još puno pitanja o ženskom zdravlju donosi vam novi broj Doktora plus, specijalnog luksuznog izdanja našeg najčitanijeg magazine za zdravlje. Žene od srca obolijevaju kasnije od muškaraca (nakon 55.), ali više od njega umiru.

Poslije menopauze zbog nedostatka estrogena obično dolazi do povišenih vrijednosti kolesterola, mikrooštećenja endotela krvnih žila (sloj stanica koji ih oblaže iznutra), poremećaja krvnog tlaka. Treba naglasiti da nadomjesna hormonska terapija kod žena nakon menopauze, iako ima puno dobrih učinaka, ne sprečava koronarnu bolest.

Prehrana po dobi

Premda su, dakle, srčane tegobe kod oba spola podjednako česte, kod žena se u velikom broju slučajeva dijagnosticiraju kasnije, odnosno tegobe ostaju neprepoznate puno dulje nego kod muškaraca.

Simptomi koronarne bolesti kakvi se najčešće opisuju - jaka bol u prsima koja se širi u vrat, ruku ili rame - češći su kod muškaraca. Simptomi kod žena često su suptilniji - umor, zaduha, kratak dah, bolovi u trbuhu - i nerijetko se ne povezuju odmah s koronarnom bolesti.

Doktor plus o ženskom zdravlju donosi i top 20 namirnica te prehranu po dobi. Odgovaramo na pitanje što je s valunzima koji nisu vezani uz menopauzu. Donosimo i najbolje savjete za vitalnost, vježbe protiv inkontinencije, za vrat i kralježnicu. Tu je i kalendar preporučenih pregleda za žene po svim dobnim skupinama.

Sve što vas zanima o najčešćim ženskim bolestima i tegobama, te naravno rješenjima i liječenju, naći ćete u Doktoru plus. Donosimo, naravno, I dobre vijesti: u Hrvatskoj se provodi nova metoda liječenja mioma koja pošteđuje maternicu.

Istražili smo i koje estetske zahvate Hrvatice najviše vole!

Nemojte propustiti, Doktor plus donosi sve o ženskom zdravlju, u prodaji je od ponedjeljka, 23. travnja i košta 15 kuna.

Teme
Linker
26. rujan 2021 07:21