Periodične izmjene negativnog i atmosferskog tlaka lagano šire i stišću žile, a može se slikovito reći da ”krvne žile vježbaju” te tako poboljšavaju prokrvljenost ne samo u nogama nego u cijelom tijelu. Učinak Vacumeda IVT na krvne žile je kao da ste trčali 90 minuta, a vi ležite 30 minuta

 VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX
bezbolna metoda

Nova svemirska tehnologija liječi bolesti krvnih žila i kroničnih rana

Jedna od najnovijih tehnologija u liječenju simptoma bolesti krvnih žila i kroničnih rana je Vacumed IVT, koji pomaže u liječenju, ali i prevenciji svih stupnjeva arterijskih i venskih bolesti te limfedema. Jednako uspješno Vacumed IVT se primjenjuje u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji te u sportskoj medicini

Bolesti krvnih žila su među najraširenijima u populaciji jer ne zahvaćaju jedan organ, već cijeli organizam i organske sustave. Od bolesti krvnih žila najzastupljenije su bolesti arterija i vena te osim smanjenja kvalitete života, neprepoznavanjem bolesti i neliječenjem dovode do invaliditeta i smrti. U industrijskim zemljama se masne naslage ili plakovi na stijenkama žila javljaju već u djece i mladih odraslih, što je vrlo zabrinjavajuće. Prehrana, nekretanje, pušenje i stres uz genetsku predispoziciju najčešći su uzroci. Jedna od najnovijih tehnologija u liječenju simptoma bolesti krvnih žila i kroničnih rana je Vacumed IVT, koji pomaže u liječenju, ali i prevenciji svih stupnjeva arterijskih i venskih bolesti te limfedema.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Primjena u medicini

U vaskularnoj medicini Vacumed se primjenjuje, osim kod kroničnih rana i ateroskleroze, odnosno periferne arterijske okluzivne bolesti (PAOB), i kod kronične venske insuficijencije, varikoznih vena, posttrombotskog sindroma, limfedema, dijabetičkog stopala, erektilne disfunkcije. Također, Vacumed IVT koristi se jednako uspješno u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji (kod uganuća, istegnuća, ruptura i drugih ozljeda zglobova i mišića) te u sportskoj medicini kao prevencija ozljeda i regeneracija nakon treninga.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Kako izgleda terapija

Terapeut prema dijagnozi i procjeni stanja bolesnika ili preventivno prema stanju i potrebama klijenta odabire program (arterijsku, vensku, limfnu, mikrocirkulaciju). Za vrijeme terapije izmjenjuju se tlakovi (normalan i negativan - vakuum) i tako se postiže učinkovito i sigurno poboljšanje cirkulacije. Terapija je bezbolna i ugodna, a traje 30 ili 40 minuta, ovisno o programu. Vacumed je medicinski uređaj koji je patentiran i proizveden u Njemačkoj, na početku za astronaute, jer su trebali potaknuti cirkulaciju dok su u bestežinskom stanju. Poslije se terapija počela koristiti u liječenju, i to ne samo u vaskularnoj medicini nego i u fizijatriji, rehabilitaciji i sportskoj medicini. Velika prednost terapije Vacumedom je što gotovo nema kontraindikacija, jedine kontraindikacije su trudnoća, preponska kila i akutna tromboza (do osam tjedana). Vacumed se može koristiti uz sve ostale propisane terapije, ali i preventivno. Namijenjen je svima, posebno onima koji imaju obiteljsku anamnezu ili se ne pridržavaju zdravijeg načina života.


Kako djeluje Vacumed

Vacumed je terapija naizmjeničnim (intermitentnim) negativnim tlakom i podtlakom. Izmjenama tlakova djeluje kao "vanjsko srce" i tako pospješuje cirkulaciju te je zato od velike pomoći u liječenju ovih bolesti. Vacumed IVT je neinvazivna i bezbolna metoda koja pomaže kod bolesti krvnih žila jer:

  • pospješuje cirkulaciju (vensku, arterijsku i limfnu)
  • smanjuje bol u listu i zglobovima « pospješuje mikrocirkulaciju
  • omogućuje lakše kretanje - hodanje (mogućnost 100 - 500 posto dužeg hodanja bez boli), a ovo je osnovna terapija za bolesti krvnih žila
  • smanjenje edema
  • do 91 posto efekt laganijih nogu
  • ubrzava cijeljenje rana do pet puta
  • toplije noge
  • smanjuje rizik od amputacije.


Gdje se može dobiti terapija Vacumed IVT

High Care Medical Centar, zdravstvena ustanova za njegu u Zagrebu, trenutno je jedini certificirani centar za Vacumed IVT u Hrvatskoj. Od svibnja ove godine su i referentni centar za Vacumed IVT za EU na sljedeće tri godine, upravo zbog postignuća u dokazivanju učinkovitosti terapije u vaskularnim bolestima. Retrospektivne studije su pokazale da su bolesnici koji su liječeni Vacumed terapijom uz standardno liječenje kroničnih rana pet puta brže zaliječili rane od grupe bolesnika koji su liječeni samo standardnim liječenjem. Studije su također pokazale da je puno manji broj amputacija bio u skupini bolesnika koji su se liječili Vacumed terapijom uz standardno liječenje. U High Care Medical Centru radi ekipa entuzijasta - liječnik vaskularni kirurg, medicinske sestre, fizioterapeut, laborant, a želja im je da promoviraju zdravlje i unaprijede konzervativno liječenje, ali prije svega da djeluju i preventivno kada se radi o vaskularnim bolestima. U terapiji krvnih žila i liječenju kroničnih rana djeluju multidisciplinarno, prate sve najnovije trendove i potiču bolesnike na promjene u načnu života.


"Izbjegao sam amputaciju potkoljenice"

image

Zeljko Jakešić

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Željku Jekešiću je zbog kritične ishemije, jakog suženja krvnih žila, prijetila amputacija potkoljenice, a nije ni slutio da će godinu i pol nakon šokantne dijagnoze sačuvati nogu, hodati pet kilometara na dan, pa čak i plesati.

- Nije da nema bolova, no rane su zacijeljele i vraćena je cirkulacija u nogu - kaže 63-godišnji umirovljeni mesar iz Pojatnog.

Teški stupanj ishemije izazvala je ateroskleroza, nakupljanje plaka na krvnim žilama, a svoj obol je dala i šećerna bolest koja mu je dijagnosticirana prije petnaest godina. Suženje krvnih žila napredovalo je do te mjere da Željko Jekešić nije mogao napraviti ni 25 koraka, a trpio je i velike bolove. Toliko jake da nije mogao noge držati u vodoravnom položaju, već ih je i prilikom ležanja morao spustiti na pod kako bi olakšao bolove. Zbog začepljenih žila prije desetak godina ugrađene su mu i dvije premosnice na srcu, no stanje je s vremenom došlo u kritičnu fazu, nožne prste je zahvatila gangrena i otvorene rane. U tako teškom stanju izlaz je bila amputacija noge. No, obilazeći liječnike, čuo je i savjet da pokuša s terapijom Vacumedom, što se pokazalo kao odlična terapija za njega, uz kirurške tretmane i promjenu životnih navika usmjerenu prema pravilnijoj prehrani i redovitom hodanju. Već nakon nekoliko tretmana stanje se poboljšalo, rane su zacijeljele, hodna pruga se produžila, a bolovi su se smanjili.

- Sada dolazim povremeno na terapiju održavanja, ali hodam svaki dan i pokušavam se pridržavati pravilnije prehrane. Terapija je bezbolna, ali ima učinak kao da sam trčao. Terapija mi je zapravo spasila život, a ne samo nogu. U suženim krvnim žilama može doći do stvaranja ugruška koji potpuno zatvori žilu, dovodi do infarkta i mogućeg smrtnog ishoda - kaže Željko Jekešić.

Linker
26. travanj 2024 22:19