Mirroring toothbrushing

 SHUTTERSTOCK
Oralno zdravlje

Nova studija: Kako jednostavno ispiranje usta može pomoći u predviđanju rizika od srčanih bolesti

Ovaj postupak može otkriti upalu desni koja može dovesti do parodontitisa, stanja povezanog s kardiovaskularnim bolestima

Jednostavno oralno ispiranje za provjeru razine bijelih krvnih stanica moglo bi predvidjeti rizik od srčanih bolesti, prema studiji objavljenoj 18. kolovoza u časopisu Frontiers of Oral Health. Naime, upala desni može dovesti do parodontitisa, koji je povezan sa srčanim bolestima. Istraživači su kroz studiju evaluirali mlađe odrasle osobe bez prethodno dijagnosticiranih parodontnih problema i ostalih komorbiditeta kako bi utvrdili mogu li niže razine oralne upale biti klinički značajne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Povezivanje bolesti desni s rizikom od bolesti srca

U pilot studiji, istraživači su procjenjivali 28 nepušača u dobi od 18 do 30 godina. Koristili jednostavno oralno ispiranje za mjerenje razine bijelih krvnih stanica u slini zdravih odraslih osoba kako bi vidjeli postoji li povezanost sa srčanim bolestima. Proces je bio sljedeći:

  • Svaki je sudionik gladovao šest sati prije posjeta laboratoriju.
  • Zatim su ispirali usta vodom.
  • Potom, slanom otopinom.
  • Istraživači su prikupili otopinu za analizu.
  • Sudionici su ležali 10 minuta prije završetka elektrokardiograma.
  • Ostali su ležati još 10 minuta.
  • Istraživači su mjerili krvni tlak, dilataciju (proširenje) posredovanu protokom i brzinu pulsnih valova.

Znanstvenici su izvijestili da su visoke razine bijelih krvnih zrnaca u slini imale značajnu vezu sa slabom dilatacijom posredovanom protokom, što ukazuje na povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, nije bilo veze između bijelih krvnih zrnaca i brzine pulsnog vala, što ukazuje da dugoročni utjecaji na arterije još nisu nastupili.

- To bi moglo biti zato što su sudionici bili mladi i relativno zdravi. Mislim da bi bilo korisno vidjeti raznolikiju skupinu sudionika u dobi i zdravstvenom statusu - rekao je dr. Rigved Tadwalkar, kardiolog u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici, CA, koji nije bio uključen u studiju.

Upala usne šupljine može istjecati u krvožilni sustav

Dilatacija posredovana protokom odnosi se na proširenje arterije kada se poveća protok krvi. Brzina pulsnog vala mjeri ukočenost arterija i neovisan je pretkazatelj kardiovaskularnog rizika. Promjene načina života, zdrava prehrana, rutine tjelovježbe i upravljanje krvnim tlakom i kolesterolom mogu poboljšati brzinu pulsnih valova. Istraživači su pretpostavili da upala iz usta može istjecati u krvožilni sustav i utjecati na sposobnost arterija da proizvode dušikov oksid, smanjujući njihovu sposobnost reagiranja na promjene u protoku krvi. Više razine bijelih krvnih stanica uzrokovale bi višu razinu vaskularne disfunkcije.

- Ova vrsta screeninga vrlo je dobra ideja - izjavio je za MNT Peggy Budhu, DDS, stomatolog u Obiteljskim zdravstvenim centrima u NYU LANGONE u New Yorku, koji također nije uključen u studiju.

Što je periodontalna bolest?

- Periodontalna (parodontalna) bolest kronična je oralna infekcija. Može dovesti do upalnih reakcija koje rezultiraju uništenjem parodoncija - izjavio je Constantine Pavlakos, DDS, diplomat američkog odbora za parodontologiju.

- Postoje brojne studije u literaturi koje su ukazale na korelaciju između periodontitisa i sistemskih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i prijevremene porođaje male težine - podsjetio je Pavlakos te zaključio kako stanje uzrokovano nakupljenim plakom na desnima, zahtjeva profesionalno čišćenje od strane stomatologa.

Linker
25. travanj 2024 15:36