I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA
Posvetite pažnju

Ni princeza Kate nije imuna! Najveći zdravstveni rizici za žene starije od 40

Rizik sve više raste

Posljednjih je dana medijima odjeknula vijest kako je engleska princeza Kate Middleton podvrgnuta operaciji abdomena. Sad se oporavlja te će neko vrijeme odmarati od obavljanja kraljevskih dužnosti. To znači da će ova 42-godišnja majka troje djece u narednom vremenu posvetiti brigu isključivo sebi odnosno svome zdravlju. Sve to je ponukalo javnost, pogotovo žene, na još veću brigu o vlastitom zdravlju budući da su 40-e plodno tlo za razne bolesti.

- Prije 40. godine mislimo da smo nepobjedivi. Onda odjednom, naši prijatelji ili rođaci počnu imati zdravstvenih problema i postajemo akutno svjesni svoje ranjivosti. Svačiji rizik raste, pa čak i ako ste, poput Kate, bili vrlo sportski tip te društveno aktivni - rekao je za the Sun doktor Tom Jenkins.

Ovaj je liječnik otkrio najveće zdravstvene rizike žena u 40-ima.

  • Rak dojke

Iako posljednjih godina u Hrvatskoj bilježimo pad mortaliteta od raka dojke (25 posto), ova maligna bolest koja najviše pogađa žene i dalje drži visoku stopu. Godišnje ih oboli oko tri tisuće, a umre više od 700. Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližnjih srodnika, ova se pretraga preporučuje i ranije.

  • Rak grlića maternice

Većina žena s dijagnozom raka grlića maternice u dobi je od 35 do 44 godine. U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Probir bi se trebao provoditi svake tri godine. Tijekom testa, koji traje samo nekoliko minuta, medicinsko osoblje uzima uzorak stanica iz grlića maternice pomoću male, meke četkice.

  • Nepravilni otkucaji srca

Rizik od fibrilacije atrija ili nepravilnog rada srca povećava se u četvrtom desetljeću. Opasnosti nisu izuzeti ni oni koji su normalne tjelesne građe. Provjerite puls tako da stavite ruku na stol s dlanom okrenutim prema gore. Stavite dva prsta preko zapešća na dnu palca gdje biste trebali osjetiti svoju radijalnu arteriju. Brojite 30 sekundi. Otkucaji trebaju biti ravnomjerni i pravilni. Normalni otkucaji srca kod zdrave odrasle osobe su između 60 i 100 u minuti.

  • Rak crijeva

Rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje prosječno oboli oko 3600 osoba od čega oko 40 posto žena. Stope rastu početkom 40-ih godina života, a simptomi uključuju neočekivanu promjenu u pražnjenju crijeva, što može utjecati na učestalost ili izgled. Možete osjetiti neobjašnjivi gubitak težine, nadutost ili krv u stolici. Ako imate simptome ili obiteljsku anamnezu, zatražite od svog liječnika test i ranije.

  • Anemija

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je 30 posto žena u dobi od 15 do 49 godina diljem svijeta anemično. Simptomi uključuju nedostatak energije, otežano disanje, lupanje srca i blijedu kožu. Postoji više uzroka, uključujući obilne mjesečnice, rak debelog crijeva i uzimanje ibuprofena ili aspirina. Zatražite od svog liječnika opće prakse laboratorijski test kako biste provjerili broj crvenih krvnih zrnaca. Ako su vrijednosti niske bit će vam propisani dodaci prehrani i savjet o tome kako povećati željezo u prehrani.

  • Rak jajnika

Rizik se povećava s godinama, međutim, postoji nagli porast kod žena u dobi od 40 do 44 godine. Često je teško dijagnosticirati jer žene prijavljuju nejasne simptome kao što su nadutost ili bol u donjem dijelu trbuha. Loša probava, neobjašnjivi gubitak ili dobivanje na težini, bol u leđima, umor, zatvor i proljev također su prijavljeni simptomi. Prva obrana je krvni test koji provjerava razine proteina u krvi. Pozitivan test ne znači da imate rak jajnika, no može zahtijevati daljnje ispitivanje.

  • Visoki kolesterol

Rizik od srčanog udara počinje se prikradati u 40-ima. To je obično zbog visokog kolesterola ili visokog krvnog tlaka. Ako ste pušili ili imate obiteljsku povijest raznih bolesti, u većem ste riziku. Provjerite kolesterol i krvni tlak barem jednom godišnje kako biste mogli na vrijeme reagirati i prevenirati neželjene posljedice.

Kako poboljšati zdravlje

● Nepušenje, smanjenje unosa alkohola i povećanje tjelovježbe tri su osnova načina za održavanje dobrog zdravlja u bilo kojoj dobi.

● Jesti cjelovitu hranu kao što su povrće, voće, riba i jaja te konzumirati organske proizvode kad god je to moguće. Naime, pesticidi i drugi neprirodni sastojci utječu na hormonsku ravnotežu i dovode do upale.

● Ostati hidratiziran također je važno, kao i nastojanje da svaku noć kvalitetno spavamo sedam do osam sati.

● Smanjiti stres meditacijom, hodanjem i druženjem s prijateljima

Linker
05. ožujak 2024 17:59