Hailey Bieber

 FOTOGRAFIJE: MICHAEL TRAN/AFP/PROFIMEDIA MICHAEL TRAN/AFP/PROFIMEDIA
predznak moždanog

Neurologinja nam je objasnila što se zapravo dogodilo Hailey Bieber, kako prepoznati simptome i reagirati u takvoj situaciji

Hailey Bieber (25) nije doživjela moždani udar nego prolazni ishemijski napad

Manekenka i youtuberica Hailey Bieber nedavno je objavila da je doživjela "manji" moždani udar. Vijest se proširila kao tsumani jer Hailey ima samo 25 godina.

- U četvrtak ujutro sam doručkovala sa suprugom kad sam osjetila simptome slične moždanom udaru i otišla sam u bolnicu. Ondje su otkrili da se pojavio vrlo mali ugrušak u mozgu što je uzrokovalo kratak nedostatak kisika, no moje tijelo je dobro reagiralo i potpuno sam se oporavila već za nekoliko sati. No, ovo je bio jedan od najstrašnijih trenutaka u mom životu. Sad sam kod kuće i osjećam se dobro. Jako sam zahvalna svim genijalnim liječnicima i medicinskim sestrama koji su se pobrinuli za mene - napisala je Hailey na Instagramu.

Upitali smo neurologinju dr. med. Zdravku Poljaković o čemu se točno radi u slučaju Hailey Bieber, zašto je to opasno stanje te kako reagirati.

- Po svemu sudeći radilo se o tranzitornoj ishemijskoj ataci (TIA), odnosno o prolaznom nedostatku kisika u moždanom tkivu. Taj poremećaj nastupa uslijed zatvaranja manje krvne žile u mozgu ugruškom, kojeg vlastiti mehanizmi fibrinolize (otapanja ugruška) imaju sposobnost razgraditi te tako spriječiti trajno oštećenje mozga i trajni neurološki deficit. Ipak i taj poremećaj treba shvatiti ozbiljno jer je vrlo često predznak i preteča moždanog udara koji pak dovodi do trajnog oštećenja moždanog tkiva i trajnih neuroloških ispada - rekla je dr. Poljaković.

Neurologinja dodaje da u situacijama kad bolesnik ima naglo nastale neurološke simptome koji odgovaraju moždanom udaru treba pristupiti kao da se i radi o moždanom udaru, sve dok pregled i obrada neurologa ne dokaže drugačije.

Iako se je u slučaju slavne manekene vjerojatno riječ o tranzitornoj ishemijskoj ataci, postoje i "manji" moždani udari koje osoba može prehodati.

- Tada se radi o udarima koji zahvaćaju ili vrlo malo područje mozga ili područje mozga koje nema klinički značaj, odnosno takozvana "tiha" područja mozga. Ipak i takvi udari dugoročno izazivaju smetnje, prvenstveno na kognitivnom planu odnosno u domeni viših kognitivnih funkcija - istaknula je.




Kako spriječiti i predvidjeti takve situacije?

S obzirom na to da je tranzitorna ishemijska ataka često predznak i preteča moždanog udara, kako bi se takve situacije spriječile važno je voditi brigu o načinu života.

- Da bi se spriječio moždani udar potrebno je kontrolirati i regulirati čimbenike rizika. Najvažniji i najrizičniji čimbenici su povišeni krvni tlak, šećerna bolest, povišene vrijednosti masnoća u krvi, a zatim pretilost, pušenje i fizička neaktivnost - objasnila je dr. Poljaković.

Ako pak dođe do pojave simptome, važno je odmah potražiti liječničku pomoć.

- Svaki ispad određene funkcije koji je nastao naglo, kao što je gubitak ili poremećaj govora ili razumijevanja, poremećaj motorike (slabost polovice tijela i/ili lica), utrnulost polovice tijela. Sve su to razlozi da se osobu koja je to doživjela hitno pregleda - istaknula je dr. Poljaković.

image

dr. med. Zdravka Poljakovic - neurologinja

FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX


Uobičajeni znakovi moždanog udara

Slični simptomi se mogu javiti i kod tranzitornog ishemijskog ataka:

  • Nagla utrnulost, slabost ili nemogućnost pomicanja lica, ruku ili nogu (osobito jedne strane tijela)
  • Zbunjenost
  • Problemi s govorom i razumijevanje govora
  • Problem s vidom u jednom ili oba oka
  • Vrtoglavica, problemi s hodanjem ili gubitak ravnoteže ili koordinacije
  • Iznenadna, teška glavobolja (često opisana kao ‘najgora glavobolja u mom životu‘)
  • Problemi s disanjem
  • Gubitak svijesti

Brzi test

Ako mislite da vi ili netko oko vas ima moždani udar, odmah nazovite hitnu.

Za prepoznavanje moždanog udara koristan je FAST test.

  • FACE (lice) - obješeno lice. Pitajte osobu da se nasmiješi. Je li taj osmijeh neravan?
  • ARM (ruka) - pitajte osobu da podigne ruke. Pada li jedna dolje? Oboljela osoba ne može podignuti jednu ruku ili stisnuti šaku.
  • SPEECH (govor) - je li govor nerazgovijetan ili teško razumljiv? Zamolite osobu da ponovi jednostavnu rečenicu, poput: ‘Nebo je plavo.‘ Je li rečenica ispravno izgovorena?
  • TIME (vrijeme) - provjerite životne funkcije i pozovite hitnu ako pretpostavljate da je osoba doživjela moždani udar.



Kako izgleda oporavak?

- U slučaju tranzitorne ishemijske atake oporavak je potpun i nastupa unutar maksimalno 24 sata, a obično unutar sat vremena - kazala je dr. Poljaković.

Nažalost, TIA može biti preteča moždanog udara, a njegovo oporavak je znatno teži.

Liječnica dodaje da kod moždanog udara oporavak ovisi o njegovoj jačini, kao i o pruženoj medicinskoj pomoći koja se sastoji u metodama otapanja, odnosno vađenja ugruška iz krvne žile mozga. U slučaju uspješnog liječenja oporavak može biti i potpun već unutar 24 sata. Na žalost, u slučaju neliječenja ili neuspjeha liječenja oporavak je dugotrajan, višegodišnji i vrlo često nepotpun.

Neurologinja navodi da su posljedice ne traženja medicinske pomoći kod moždanog udara najčešće trajni invaliditet. U tom smislu govori i podatak da je moždani udar prvi uzrok invaliditeta u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Linker
19. travanj 2024 21:21