SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Naša kći je bila ovisnica o kokainu. Sada je trudna. Hoće li to imati posljedice na dijete?

Čišćenje od kokaina sporije je kod fetusa nego kod majke

Naša punoljetna kći je ovisnica o kokainu, a sada je trudna. Rekla nam je da je prestala uzimati drogu. Zabrinuti smo za djetetov razvoj. Možete li nas barem malo umiriti?

Branka I., Zagreb

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović-Miočinović, neuropedijatar:

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX CROPIX

"Dobro je što je vaša kći rekla da je prestala uzimati drogu. Dokazano je da trudnice, fetusi i novorođenčad imaju veći rizik od štetnih učinaka kokaina zbog nepovoljnog utjecaja na funkciju jetre. Kokain i njegovi metaboliti u majčinu krvotoku mogu lako prijeći placentarnu barijeru i utjecati na razvoj fetusa na brojne i različite načine. Čišćenje od kokaina sporije je kod fetusa nego kod majke, stoga su fetusi dulje izloženi njegovim negativnim učincima nego majke. Međutim, teško je utvrditi specifičan utjecaj kokaina na ishod kod pojedine ovisnice zbog višestrukih nepoznanica, korištenja više vrsta droga te nepouzdanog utvrđivanja vremena, doze i učestalosti uzimanja droge."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
27. travanj 2024 00:12