FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Naša djevojčica počela je mjesečariti. Jako smo zabrinuti, što da poduzmemo?

Kako je vaša djevojčica uz mjesečarenje, kako kažete, jako popustila u školi, preporučila bih pregled neuropedijatra i snimanje EEG-a (u spavanju) da se isključi epilepsija

Odnedavno je naša 10-godišnja kći počela mjesečariti, a istodobno smo primijetili i da je popustila u školi. Zabrinuti smo. Bojimo se da se ne ozlijedi pa suprug i ja naizmjence spavamo. Iscrpljeni smo od nespavanja i brige. Imate li savjet za kćer, ali i za nas?
Ana i Marko K., Krapina

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović-Miočinović, neuropedijatar:

"Mjesečarenje ili hodanje u snu (somnabulizam) javlja se u školskoj dobi, rijetko se zadrži u odrasloj dobi. Događa se sat ili dva nakon što dijete zaspi, znači u dubljem stadiju spavanja, tzv. non-REM-u. Uzrok nije poznat, vjeruje se da je pojava nasljedna, a mogu je provocirati vanjski čimbenici: nesanica ili umor, stres, prekinuti san, bolest ili vrućica, neki lijekovi. Ako mjesečarenje nije učestalo i dijete ne dolazi u opasne situacije tijekom epizoda mjesečarenja, nema potrebe za nekim posebnim tretmanom. Za vaš mirniji san prilagodite okolinu (pod bez igračaka, adekvatno osigurana vrata i prozori) te nastojte izbjeći spomenute čimbenike koji mogu provocirati hodanje u snu. Kao i kod drugih poremećaja spavanja, važno je da roditelji budu smireni i da svojim toplim zagrljajem mirno usmjere dijete natrag u krevet. Međutim, kako je vaša djevojčica uz mjesečarenje, kako kažete, jako popustila u školi, preporučila bih pregled neuropedijatra i snimanje EEG-a (u spavanju) da se isključi epilepsija."

Linker
26. travanj 2024 00:46