urolog Dinko Hauptman. FOTO: GORAN MEHKEK CROPIX
urolog upozorava

Najčešći je rak među muškarcima mlađim od 35 godina - ovaj alarmantan simptom ni u kojem slučaju nemojte ignorirati

Oko 200 muškaraca oboli svake godine

Procjenjuje se da svake godine šesto slučajeva raka prostate ostaje neotkriveno, a rizična skupina su muškarci nakon pedesete godine, ali i mlađi od 45 koji imaju povijest ove vrste raka u obitelji. Iako broj oboljelih opada, podaci pokazuju da se u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije u Hrvatskoj dijagnosticira dvadeset posto manje slučajeva raka prostate. Rak testisa najčešći je pak rak među muškarcima mlađim od 35 godina. Prijavljeno je 200 novih slučajeva u godinu dana, a njegovo otkrivanje u ranoj fazi pospješuje liječenje. Svijest o ova dva raka posebno se podiže tijekom studenog, mjeseca posvećenog muškom zdravlju, a u čast tome više muškaraca pušta brkove. Od 2003. takozvani Movember pomogao je podići svijest o muškom zdravlju s više od 1320 različitih projekata diljem svijeta. Dio njih posvećen je mentalnom zdravlju muškaraca i prevenciji suicida, a velika većina ipak raku prostate i testisa. O tome smo razgovarali s urologom dr. Dinkom Hauptmanom, pročelnikom Poliklinike u Klinici za urologiju KBC-a Zagreb.

BOLESTI PROSTATE I TESTISA

- Bitno je shvatiti kako se svi problemi u velikoj većini slučajeva mogu liječiti ako se prepoznaju na vrijeme. Studeni je mjesec muškog zdravlja te se svake godine prisjetimo svih mogućih bolesti koje nas mogu pogoditi. Nemojmo potiskivati simptome ili razmišljati kako se to događa nekom drugom. Obratite pozornost na simptome, na vrijeme i redovito se javljajte svome liječniku ili urologu - generalna je poruka dr. Hauptmana muškarcima.

- Dobroćudne bolesti prostate uključuju benigno uvećanje, simptome donjih mokraćnih puteva i kronični prostatitis. Kada govorimo o zloćudnim bolestima, rak prostate je najučestaliji rak u muškaraca s udjelom od 19 posto. Po zadnjim statistikama broj novootkrivenih slučajeva raka prostate u Hrvatskoj je 2299, što je u opadanju u odnosu na prijašnje godine. Smrtnost je također smanjena te je zabilježeno 785 smrtnih slučajeva. Kada govorimo o raku testisa, to je najčešći rak među muškarcima u dobi od 15 do 35 godina - kaže dr. Hauptman i dodaje da svakako treba još poraditi na osvješćivanju stanovništva o ranom otkrivanju ovih bolesti.

- Muškarci mlađe dobi obično nemaju nikakve simptome te se najčešće redovito i ne kontroliraju. Čim se pojave tegobe mokrenja ili prepoznaju bolesti kod svojih bližnjih, češće se javljaju na preventivne preglede. U pogledu ovog problema puno se postiglo raznim projektima i promocijama poput one "Počeši s razlogom", ali tu ne treba stati - kaže liječnik.

KADA NA PREGLED

Ako nemaju simptome mokrenja, kaže dr. Hauptman, muškarci se najčešće i ne javljaju na pregled, ali svakako treba obratiti pozornost na učestalo mokrenje, tanak mlaz, bolno mokrenje, noćno mokrenje i neodgodivu potrebu za mokrenjem.

- Prema svim smjernicama prvi pregled prostate se preporučuje s 50 godina. Ako je u obitelji bilo raka prostate, prvi pregled treba obaviti s 45 godina. Naravno, i prije ako se pojave simptomi poput otežanog mokrenja, čestog ili nekontroliranog mokrenja, noćnog ustajanja, potpune nemogućnosti mokrenja, krvi u mokraći te bolnog mokrenja. Kada je riječ o testisima, obično bezbolna novonastala kvržica na testisu može ukazivati na rak. Svako takvo stanje treba odmah prijaviti svome liječniku ili se javiti u hitnu urološku ambulantu. Ponekad bol i upala testisa mogu prikriti rak te se također preporučuje da se što prije javite liječniku - apelira dr. Hauptman.

Preventivnih pregleda testisa u pravilu nema, već se muškarci javljaju liječniku ako napipaju novonastale promjene. Stoga se svim muškarcima savjetuje da redovito rade samopregled testisa, slično kao što se ženama savjetuje obavljati samopregled dojki. Najbolje je jednom mjesečno prilikom tuširanja prepipati oba testisa jer se tada zbog topline opuste pa je lakše napipati promjene. Neke osobe imaju veći rizik za razvoj raka, što ovisi o genetskim čimbenicima, dobi, životnim navikama, kroničnim upalama, profesiji, izloženosti kancerogenim spojevima i sl.

- U pogledu liječenja raka testisa medicina je otišla jako naprijed. Uz operativno liječenje, u kemoterapiji i zračenju postignut je velik iskorak. Kod lokaliziranog raka testisa koji je otkriven u početnom stadiju govorimo o izlječenju u više od 95 posto muškaraca. Rak prostate je ranije imao višu stopu smrtnosti. U današnje vrijeme uz operativno liječenje, zračenje i kemoterapiju te nove oblike hormonalnog liječenja smrtnost je smanjena, a rak prostate je postao kronična bolest. Ne govorimo uvijek o izlječenju, već o zalječenju te produljenju životnog vijeka uz dobru kvalitetu života - kaže dr. Hauptman.

Robotska kirurgija je napredak, ali operacija može ostaviti posljedice

Robotska kirurgija je relativna novost u medicini te se uz pomoć ove tehnologije mogu preciznije i lakše obavljati operacije prostate, ali i drugih organskih sustava.

- Oporavak je brži, bolesnik ranije odlazi kući. Robotska kirurgija najviše se i koristi kod raka prostate te sve više centara u svijetu provodi ovu vrstu liječenja. Tako i mi u Hrvatskoj, u KBCu Zagreb, imamo robotski sustav koji svakodnevno koristimo u operacijama raka prostate - kaže dr. Dinko Hauptman. Dodaje i da operativno liječenje prostate, bilo klasično, laparoskopski ili robotski, može nažalost ostaviti traga kako na kontrolu mokrenja tako i na erektilnu funkciju. Svakog se bolesnika prije operacije upoznaje s mogućim komplikacijama. Nakon operacije prostate, ako erekcija ostane očuvana ili se postiže pomagalima, prilikom ejakulacije neće biti sekreta. Općenito je, kaže dr. Hauptman, svijest o androloškim problemima među muškarcima danas veća nego prije.

- Kada govorimo o andrologiji, najčešće se spominju erektilna disfunkcija i muška neplodnost. Statistika je nepovoljna te govori kako je svaki šesti par u Hrvatskoj neplodan. Također, erektilna disfunkcija ima puno uzroka, ali je u porastu i nažalost sve se više mlađih muškaraca žali na taj problem - govori nam.

Linker
25. travanj 2024 15:01