FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Muž pije i ne mari za moje prigovore. Nemoćna sam, što da poduzmem?

Kad mu zaprijetim da ću ga ostaviti, on u to ne vjeruje i siguran je da za to nemam hrabrosti. Nažalost, u pravu je


Imamo dvoje super djece. Mislim da naš brak treba sačuvati, ali to mi je svakim danom sve teže. Moj suprug svakodnevno pije alkohol. Počne s pivom, za koje kaže da ga voli i da ne može bez njega, a sada je počeo piti i žesticu. Ljutila sam se i gunđala duže vrijeme jer se nikako ne mogu pomiriti s tim. Volim i ja mnogo toga, ali uvijek prvo pomislim na svoje najdraže i je li to dobro za njih. Predlagala sam mu da odemo na razgovor s nekim stručnjakom, kaže da hoće, ali do toga nikada ne dođe. Osjećam se jako umorno, možda se osjećam i zapostavljeno. Kad mu zaprijetim da ću ga ostaviti, on u to ne vjeruje i siguran je da za to nemam hrabrosti. Nažalost, u pravu je. Puno toga meni prepušta smatrajući da je to normalno. Djeca su uglavnom moja briga, ja idem s njima liječniku. Muči me što to ja radim krivo i u čemu griješim, osim što otvoreno izražavam svoje nezadovoljstvo vezano uz alkohol. Molim savjet kako dalje, jer osjećam da sam svakim danom sve depresivnija.

Ana L., Zagorje


Odgovara dr. Andrea Tomić, psihijatar:

"Iz vašeg upita je razvidno da ste nezadovoljni situacijom u svom braku i da to nezadovoljstvo proizlazi iz suprugovih problema s alkoholom. Navodite ljutnju i prigovaranje, ali i prijetnje da ćete ga napustiti, ali pritom se ustvari ništa ne mijenja u vašem odnosu, osim što ste vi iz dana u dan sve depresivniji i propitkujete se o svojoj krivnji, a on nastavlja po svom. Vrlo je važno komunicirati o problemu, bez optužbi, te otvoreno reći suprugu kako se vi osjećate, ali i kako se osjećaju vaša djeca. Također treba ponoviti potrebu za traženjem stručne pomoći, kako za njega tako i za vas kao suprugu, odnosno za obitelj, ali i jasno mu dati do znanja da ste na tom putu uz njega. Tako ćete otvoriti put promjenama, jer situacija u kojoj se već dulje nalazite nije dobra ni za koga od vas."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 18:31