Još jedan dokaz da postoji kvalitetnija i za ljudski život zdravija organizacija radnog vremena u odnosu na smjene.
 Foto: Pixabay
Opasni ritam

Mozgu treba 5 godina da se oporavi od rada u smjenama

Radnici u smjenama imaju lošije rezultate na kognitivnom testu.

Novoprovedena studija nad sredovječnim muškarcima i ženama otkrila je kako osobe koje rade u smjenama postižu lošije rezultate na kognitivnim testovima. Na sreću ta degradacija nije trajna, budući da oni koji s takvim radom prestanu na minimalno pet godina iznova počinju postizati rezultate jednakovrijedne osobama koje ne rade u smjenama.

Studija je provedena na Sveučilištu Malmo i Sveučilištu Uppsala pod vodstvom profesora Christiana Benedicta, a koji navodi da studija nedvojbeno pokazuje da je rad u smjenama povezan s lošijom izvedbom na testu. Inače je riječ o standardiziranom testu kojeg liječnici koriste kako bi provjerili opseg i intenzitet kognitivnih oštećenja kod ljudi. Znanstvenici su analizirali podatke oko 7.000 muškaraca i žena u dobi između 45 i 75 godina života, pri čemu su u obzir uzeli i čimbenike koji također mogu utjecati na rezultat, poput razine obrazovanja ili prosječnog trajanja sna.

Inače, kognitivne funkcije su skup mentalnih vještina koje nam pomažu u svakodnevnom životu. Koristimo ih pri planiranju te nam omogućuju da se usredotočimo na određeni zadatak.

Linker
08. svibanj 2024 00:00