Ako ste imali naviku "ispucati" se od učenja vježbajući odmah nakon što zatvorite knjigu, promijenite je.
 Foto: iStock
Bolji rezultati

Morate nešto zapamtiti? Vježbajte četiri sata nakon učenja

Rezultati upućuju na to da vježbanje u odgovarajućem vremenskom razdoblju nakon učenja može poboljšati dugoročnu memoriju.

Znanstvenici su otkrili nov zanimljiv podatak koji bi mogao poslužiti kao dobra strategija prilikom učenja novih stvari. Kako bi se poboljšala memorija znanstvenici sugeriraju da 4 sata nakon učenja novih informacija počnete sa vježbanjem.

Zanimljiva teorija

Rezultat je to istraživanja provedenog na Sveučilištu Radboud u Nizozemskoj pod vodstvom Guillén Fernández. U studiji su sudjelovala 72 sudionika koji su morali učiti 90 slika sa lokacijama. Nakon 40 minuta od procesa učenja sudionici su podijeljeni u tri skupine.

Prva grupa odmah je poslana na vježbanje, druga grupa sudionika poslana je na vježbanje četiri sata nakon vježbanja, dok treća grupa uopće nije vježbala. Vježbanje se sastojalo od 35 minutnog bicikliranja u intervalima.

Nakon 48 sati od učenja ispitanici su ispitani o slikama koje su učili dok je rad njihovog mozga snimam uz pomoć magnetske rezonancije.

Slike mozga kao potvrda

Oni ispitanici koji su nakon učenja vježbali nakon 4 sata imali su bolje rezultate od onih koji su nakon učenja vježbali ili nisu uopće vježbali. Slike mozga u dijelu odgovornom za učenje također su pokazale jasnije slike kod onih pojedinaca koji su vježbali 4 sata nakon učenja.

Dugoročna memorija

Istraživači navode kako dobiveni rezultati upućuju na to da vježbanje u odgovarajućem vremenskom razdoblju nakon učenja može poboljšati dugoročnu memoriju. Ovi rezultati ističu važnost vježbanja kod osoba koje se obrazuju i u kliničkim uvjetima. Stručnjaci navode kako još uvijek nisu spoznali zašto je to tako no ovo je tek početak novih otkrića koja bi mogla pomoći svima koji svakodnevno moraju zapamtiti veliki broj informacija i koje su im potrebne za dugoročnu memoriju.

Linker
02. svibanj 2024 09:50