SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Moja djevojčica jede samo nekoliko namirnica, drugo sve odbija. Što da radim?

Vaše dijete prema opisu ima rani poremećaj hranjenja selektivnog tipa

Djevojčica od dvije godine i mjesec dana već skoro sedam mjeseci odbija ručak. Odnosno odbija svu hranu ako to nije riba, jogurt, žganci i poneko voće. U jaslicama također imamo problema s prehranom jer ne želi jesti ništa osim tih nekoliko namirnica. Kada je gladna, traži slatkiše, na što ja ne pristajem; ponekad dobije kinder-jaje i malo čokolade. Vodu voli piti, ponekad joj damo sok. Pokušavamo da ruča s nama i da vidi koje sve namirnice mi jedemo, ali jednostavno odbija sve povrće, juhe i variva.

Marjana O., Vinkovci

Odgovara dr. sc. Dubravka Lesar, pedijatar, subspec. pedijatrijske gastroenterologije:

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Vaše dijete prema opisu ima rani poremećaj hranjenja selektivnog tipa. Preporučuje se dosljedno nuditi raznovrsne namirnice kako bi se s vremenom proširio jelovnik. Svakako treba nastaviti hraniti dijete onim što prihvaća kako bi se nastavio uredan rast i razvoj. U međuvremenu se preporučuje davati multivitaminski pripravak kako bi se osigurao uredan unos mikronutrijenata. Od tekućine treba nuditi vodu, a izbjegavati sokove i druge slatke napitke."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 17:27