SHUTTERSTOCK
Doktor u kući
Doktor u kući
Dežurna ordinacija

Moja djevojčica jede samo nekoliko namirnica, drugo sve odbija. Što da radim?

12. kolovoz 2022.
Vaše dijete prema opisu ima rani poremećaj hranjenja selektivnog tipa

Djevojčica od dvije godine i mjesec dana već skoro sedam mjeseci odbija ručak. Odnosno odbija svu hranu ako to nije riba, jogurt, žganci i poneko voće. U jaslicama također imamo problema s prehranom jer ne želi jesti ništa osim tih nekoliko namirnica. Kada je gladna, traži slatkiše, na što ja ne pristajem; ponekad dobije kinder-jaje i malo čokolade. Vodu voli piti, ponekad joj damo sok. Pokušavamo da ruča s nama i da vidi koje sve namirnice mi jedemo, ali jednostavno odbija sve povrće, juhe i variva.

Marjana O., Vinkovci

Odgovara dr. sc. Dubravka Lesar, pedijatar, subspec. pedijatrijske gastroenterologije:

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Vaše dijete prema opisu ima rani poremećaj hranjenja selektivnog tipa. Preporučuje se dosljedno nuditi raznovrsne namirnice kako bi se s vremenom proširio jelovnik. Svakako treba nastaviti hraniti dijete onim što prihvaća kako bi se nastavio uredan rast i razvoj. U međuvremenu se preporučuje davati multivitaminski pripravak kako bi se osigurao uredan unos mikronutrijenata. Od tekućine treba nuditi vodu, a izbjegavati sokove i druge slatke napitke."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Teme
Linker
03. listopad 2022 16:07