FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Moj trogodišnjak ne želi skinuti pelene. Što da radim?

Svakog dana odvojite vrijeme kada je dijete bez pelena da usvaja obrazac oblačenja i svlačenja, kako bi se postupno naviklo na odjeću bez nošenja pelene


Moj dječak ima tri i pol godine i još nosi pelene. Razumije princip odlaska na zahod, ali pelene jednostavno ne želi skinuti. Inače je jako težak oko novih stvari i promjena. Teško prihvaća novu hranu, drugačiji šampon i slično.

Melita S., Zagreb


Odgovara prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatar, subspec. pedijatrijske gastroenterologije:

image
FOTOGRAFIJE: BRUNO KONJEVIC/CROPIX CROPIX

"Prije svega pohvale za pojačanu skrb i brigu za vaše dijete. Svako je dijete individua za sebe, no većina djece pelene odbacuje kad navrši dvije godine, ali to ne mora biti pravilo. I sami ste uočili da se vaše dijete teže prilagođava novim stvarima i promjenama te će vam vjerojatno i za odvikavanje od pelena trebati više vremena i dodatni angažman. Dobro je što dijete razumije princip odlaska na toalet, iskoristite taj moment da ga pohvalite te svaki mali korak na tom putu nagradite onim što dijete veseli. Svakog dana odvojite vrijeme kada je dijete bez pelena da usvaja obrazac oblačenja i svlačenja, kako bi se postupno naviklo na odjeću bez nošenja pelene. Ako mu u tom periodu slučajno i pobjegne stolica ili mokraća, nemojte pokazivati ljutnju ili druge negativne emocije, nego ga uputite kako da to idući put ispravno učini. Svaki pozitivan korak naprijed pohvalite. Dijete će tako steći povjerenje i samopouzdanje, što će mu pomoći da usvoji kontrolu nad vlastitim tijelom. Budite strpljivi, proces odvikavanja od pelena ima svoj tijek i nije jednostavan."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
17. travanj 2024 14:08