SHUTTERSTOCK
DEŽURNA ORDINACIJA

Mogu li se spriječiti febrilne konvulzije

Opravdano je biti pojačano oprezan kod visoke temperature te uz lijekove protiv temperature imati u pripravnosti i diazepam klizme

Moja curica ima osam mjeseci i neurorizična je, ima asimetriju u motoričkom razvoju. Ta asimetrija se pokazala i na EEG snimanju u spavanju. Otac djeteta imao je febrilne konvulzije (dječji fras u temperaturi). Neuropedijatrica je rekla da je dijete rizično za febrilne konvulzije i preporučila klizmice diazepama u temperaturi. Što vi mislite?

  • Hrvojka J., Slavonski Brod

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović-Miočinović, neuropedijatar:

Febrilne konvulzije imaju genetsku podlogu. Dokazano je da djeca s febrilnim konvulzijama imaju rođake s konvulzijama. Neurorizična djeca s odstupanjem u neurorazvoju uz promjene u EEG-u češće imaju tzv. složene konvulzije. Stoga smatram da je opravdano biti pojačano oprezan kod visoke temperature te uz lijekove protiv temperature imati u pripravnosti i diazepam klizme. Ako ne uspijevate skinuti temperaturu antipireticima, možete preventivno primijeniti diazepam klizme jer se njima može smanjiti hiperpodražljivost dječjeg mozga koja dovodi do konvulzija.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
02. prosinac 2023 20:26