Jelo i piće

Mogu li neke namirnice pomoći reguliranju razine šećera u krvi?

01. siječanj 2017.

Mogu. Brojne su namirnice, odnosno nutrijenti koje sadrže, uspješne u regulaciji šećera u krvi, a time i u prevenciji i liječenju šećerne bolesti.

• Cimet kod nekih osoba koje pate od šećerne bolesti tipa 2 pojačava djelovanje inzulina, a time i skladištenje glukoze u stanicama te odgađa apsorpciju glukoze
iz crijeva u krv. Osim toga snižava razinu triglicerida u krvi i kolesterola te antioksidativnim djelovanjem regulira krvni tlak, što sve pridonosi zdravlju srca i krvnih žila.

• Borovnica povećava osjetljivost stanica na inzulin kod ljudi kod kojih postoji velik rizik za pojavu dijabetesa tipa 2. Uz to, djeluje protuupalno i štiti živčane stanice. Kod dijabetičara usporava transport glukoze iz crijeva u krv zbog klorogenične kiseline koju sadrži, a sprečava i brzu razgradnju škroba unesenog hranom. I ne manje važno, razgradni produkti polifenola iz borovnica pozitivno djeluju na imunitet, što je važno svima.

• Luk normalizira razinu glukoze u krvi intenzivirajući stvaranje prijenosnika za glukozu na površini stanica mišića i jetre, čime se podupire njezin ulazak u stanice ovih tkiva. Snižava koncentraciju masti u krvi, što je važno jer je kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 često poremećen metabolizam masti. Luk sprečava i nastanak krvnih ugrušaka.

• Piskavica je aromatična biljka koja sadrži veliku količinu topivih vlakana koja u organizmu usporavaju probavu ugljikohidrata i apsorpciju glukoze iz crijeva u krv. Istraživanja pokazuju da pozitivno djeluje na reguliranje glukoze u serumu (natašte i tijekom dana), smanjuje sintezu LDL kolesterola u jetri i njegovo izlučivanje stolicom, snižava koncentraciju masti u krvi i kod pacijenata ovisnih o inzulinu i kod onih neovisnih o inzulinu. Djelovanje je jače ako se jede proklijalo sjeme piskavice.

• Jabučni ocat potiče stanice gušterače na lučenje inzulina, a potiče i ulazak glukoze u stanice mišića i jetre. Redovito dodavanje dvije jušne žlice jabučnog octa salati učinkovito snižava koncentraciju glukoze u krvi.

• Stevija pomaže u reguliranju šećera u krvi, povećava osjetljivost na inzulin, a kako je slatkog okusa, a nema kalorija, tj. ne daje energiju, odlična je zamjena za šećer. Čak je 150 puta slađa od saharoze, jedna čajna žličica tekuće stevije ili one u prahu zamjenjuje jednu šalicu šećera. Držite se pravila da je četvrtina čajne žličice u prahu ili šest do devet kapi tekuće stevije kao jedna jušna žlica šećera.

• Zeleno lisnato povrće bogato je magnezijem, a dokazano je da je unos magnezija prehranom obrnuto proporcionalan koncentraciji inzulina u krvi natašte i krvnom tlaku. Konzumiranje ovog povrća kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 smanjuje oštećenja uzrokovana oksidativnim stresom.

• Kupine sadrže tvar koja se zove rutin, a ona pospješuje reduciranje tjelesnih masti, jača metabolizam i uravnotežuje razinu šećera u krvi. Taj se proces odvija zato što rutin aktivira smeđe masti, a one troše energiju i stvaraju toplinu, za razliku od bijelih masnoća. Znanstvenici smatraju da rutin potiče aktivnost gena UCP1 i povećava broj mitohondrija u smeđem masnom tkivu te bi mogao biti ključan sastojak u stvaranju novog lijeka za liječenje debljine i dijabetesa tipa 2.

Teme
Linker
05. listopad 2022 05:27