SHUTTERSTOCK
Riskometar

Mjerač rizika za moždani udar

Postoje i čimbenici rizika na koje ne možemo utjecati: dob, spol, etnička pripadnost, prethodni moždani udar, obiteljska anamneza moždanog udara

Kako da znam imam li predispozicije za moždani udar? Koje bih preglede trebala napraviti? Imam 36 godina.

  • Marina L., Makarska

Odgovara doc. dr. Hrvoje Budinčević, neurolog, KB Sveti Duh, Zagreb

Poznato je da se 90 posto moždanih udara može spriječiti ako kontroliramo 10 čimbenika rizika na koje možemo utjecati, a to su: arterijska hipertenzija, šećerna bolest, hiperlipidemija, fibrilacija atrija, pretilost, neadekvatna prehrana, tjelesna neaktivnost, konzumacija alkohola, pušenje, depresija/stres. Osim toga postoje i čimbenici rizika na koje ne možemo utjecati: dob, spol, etnička pripadnost, prethodni moždani udar, obiteljska anamneza moždanog udara. U procjeni rizika od moždanog udara možete se poslužiti takozvanim riskometrima za moždani udar (npr. Stroke Riskometer ili riskometar na stranici Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara - www.mozdaniudar.hr). Za početak bi svakako trebalo znati koliki vam je krvni tlak i tjelesna težina te učiniti osnovne laboratorijske pretrage krvi sa šećerom u krvi, HbA1c i lipidogramom.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 18:49