GORAN SEBELIC CROPIX
Otvoreno

Manje poznati simptomi rijetke autoimune bolesti od koje boluje i pjevač grupe Imagine Dragons

Dan Reynolds javno motivira zajednicu dijeleći svoja iskustva, uključujući fizičke i emocionalne izazove s kojima se suočava

Dan Reynolds, pjevač popularne američke pop-rock grupe Imagine Dragons, nedavno je održao dva spektakularna koncerta u prepunoj pulskoj Areni. Osim izvrsnog vokala i konstitucije tijela zbog kojeg je pridobio dodatne fanove, Dan je također prilično otvoren prema javnosti kad je riječ o životu s autoimunim stanjima. Upravo je njegovo isklesano tijelo, koje redovito i s ponosom pokazuje na koncertima, rezultat koji je postigao boreći se s novom autoimunom bolešću zvanom ankilozantni spondilitis (AS). Zbog spomenute otvorenosti prema javnosti, već su od ranije poznata stanja s kojima živi – ulcerozni kolitis kao i mentalno zdravstveno putovanje.

image
Instagram - Imagine Dragons (@imaginedragons)

Ankilozantni spondilitis – artritis koji zahvaća kralježnicu

Riječ je naime o vrsti artritisa koji prvenstveno zahvaća kralježnicu te uzrokuje bol i upalu kralježaka, a s vremenom može dovesti do ozbiljne poteškoće u pokretljivosti. Češća je kod muškaraca u dobi između 18 i 35 godina.

- Simptomi ove bolesti mogu biti rana jutarnja bol u križima koja razgibavanjem nestane, jutarnja zakočenost križa, bol i zakočenost šire se od lumbalnog dijela preko torakalnog pa do cervikalne kralježnice, upalni proces na oba sakroilijakalna zgloba, fenomen gumene lopte odnosno izbočenje i uvlačenje trbuha pri disanju. To abdominalno disanje javlja se kao posljedica smanjenja mobilnosti toraksa. U završnoj fazi kralješnica ima izgled poput “bambusovog štapa” zbog okoštavanja vezivnog tkiva – navodi portal Fizioterapeut.

Iskoristio je svoju platformu kako bi podigao svijest o ankilozantnom spondilitisu i zagovarao druge koji se bave kroničnim bolestima.

Reynolds je javno podijelio svoja iskustva, uključujući fizičke i emocionalne izazove s kojima se suočava.

Zagovaranje mentalnog zdravlja

Osim borbe za fizičko zdravlje, pjevač grupe Imagine Dragons također je snažan zagovornik svijesti o mentalnom zdravlju i destigmatizaciji ovog stanja. Otvoren je progovorio o vlastitim bitkama s depresijom i tjeskobom, ponovno koristeći svoju platformu za poticanje otvorenih razgovora o mentalnom zdravlju. Izrazio je važnost traženja pomoći, promicanja samozbrinjavanja te pružanja potpore onima koji se bore s problemima mentalnog zdravlja.

Linker
26. travanj 2024 22:02