Kava može stimulirati debelo crijevo i ubrzati vaš odlazak na zahod. Kava djeluje i kao dijuretik pa pripazite da uz nju uvijek pijete vodu jer biste, u suprotnom, samo pogoršali zatvor.
 Getty Images/iStockphoto
od sezama do mente

Lijek za zatvor možda se krije vrlo blizu - u vašoj kuhinji! Ovo je 11 najboljih kućnih rješenja

Donosimo vam izbor najboljih prirodnih kućnih 'lijekova' koji će pomoći vašim crijevima da opet profunkcioniraju


1. Sezam ublažava zatvor

Prema istraživanju objavljenom u časopisu International Journal for Research in Applied Science and Engineering Technology, odlično kućno sredstvo protiv zatvora su popularne sjemenke sezama. Uljni sastav tih sjemenki djeluje na crijeva kao ovlaživač, što pomaže kad je problem u presuhoj stolici. Sjemenke sezama dodajte u jutarnje žitarice ili u salate, a možete ih i samljeti u mlincu za kavu te posipati poput začina po bilo kojem jelu.


2. I melasa pomaže

Jedna jušna žlica crne melase prije odlaska na spavanje trebala bi do jutra riješiti vaš problem zatvora. Crna melasa je kuhana i koncentrirana tri puta tako da ima vrlo visok postotak vitamina i minerala, naročito magnezija, a to će sigurno pomoći u ublažavanju zatvora. Uspjeh ove metode dokazan je i istraživanjem koje je prošle godine objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology.


3. Povećajte unos vlakana

Vlakna na crijeva djeluju poput sredstva za „odštopavanje”: ona skupljaju hranu i otpadne tvari po crijevima te ih natapaju vodom, a to doprinosi povećanju volumena stolice te samim time ubrzava prolazak stolice kroz crijeva. Stručnjaci iz Klinike Mayo savjetuju unos 20 do 35 g vlakana dnevno kako bi se održalo redovito pražnjenje crijeva. Namirnice koje obiluju vlaknima su žitarice, mahunarke, leća, bademi, ječam, razne vrste povrća te svježe i sušeno voće. Sve to može poslužiti kao kućni lijek protiv zatvora. U svakom slučaju, ako ste odlučili početi unositi više vlakana, morate piti i više vode nego inače kako bi stolica ostala mekana i lakše prošla kroz crijeva.


4. Pijte čaj od mente ili đumbira

Menta i đumbir su dokazano učinkoviti kod zatvora, kao i kod niza drugih probavnih tegoba. Pepermint sadrži mentol koji ima antispazmički učinak te na taj način opušta mišiće probavnog trakta. Đumbir je ljekovita biljka koja „zagrijava”, odnosno potiče intenzivniju proizvodnju topline u tijelu i tako može ubrzati usporenu probavu. Čaj od đumbira je bolji izbor od tableta jer i sama vruća voda djeluje poticajno na probavu. Još jedan dobar izbor je i čaj od maslačka koji ima blago laksativni učinak, a ujedno i čisti tijelo od toksina.


5. Zdrave masnoće

Maslinovo ulje, orasi i avokado sadrže zdrave masti koje, po mišljenju stručnjaka s Harvard Medical School, pomažu u „podmazivanju” crijeva te tako olakšavaju izbacivanje sadržaja. Salata od zelenog lisnatog povrća koje obiluje vlaknima i preljev od maslinovog ulja te šaka oraha ili žlica namaza od oraha na ploški kruha ili tosta su odličan izbor. Čak i ako pazite na svoju tjelesnu težinu, zdrave masnoće su nužne za normalno odvijanje osnovnih tjelesnih funkcija. Još jedna njihova prednost je to što pružaju osjećaj sitosti pa nećete tako brzo opet biti gladni nakon što ih pojedete ili ćete se brže najesti.


6. Voda sa sokom od limuna

Citrična kiselina prisutna u soku od limuna djeluje kao stimulans na probavni sustav te može pomoći u čišćenju tijela od toksina i ublažiti problem zatvora. Iscijedite sok od limuna u čašu vode i to popijte svako jutro ili, pak, dodajte limun u čaj. Primijetit ćete da takav osvježavajući napitak djeluje kao trenutačni poticaj na pražnjenje, ali i da će dugoročno poboljšati vašu probavu. I ne ustručavajte se zagrijati vodu u koju ćete iscijediti limun: topla ili vruća tekućina također poticajno djeluje na crijeva.


7. Popijte šalicu kave za brzo rješavanje problema

Kava može stimulirati debelo crijevo i ubrzati vaš odlazak na zahod. Kava djeluje i kao dijuretik pa pripazite da uz nju uvijek pijete vodu jer biste, u suprotnom, samo pogoršali zatvor.


8. Grožđice dokazano djeluju

Grožđice obiluju vlaknima, ali sadrže i vinsku kiselinu koja ima laksativni učinak. Kad smo već kod voća, trešnje i marelice su također bogate vlaknima i mogu ublažiti zatvor. Nabrojano voće uvijek jedite u kombinaciji sa šalicom jogurta jer ćete tako unijeti u organizam i probiotike koji će sigurno doprinijeti boljem radu crijeva.


9. Suhe šljive

Tri suhe šljive imaju tri grama vlakana, a sadrže i fenolnu tvar koja potiče kontrakcije crijeva i izaziva poriv na obavljanje nužde. Od suhog voća, odličan izbor su i suhe smokve koje imaju prednost da manje uzrokuju nadimanje od suhih šljiva. Jedan od vrlo jednostavnih recepata koji stručnjaci preporučuju za redovitost stolice jest svakodnevno konzumiranje soka od šljive.


10. Ricinusovo ulje

Ovo je sredstvo protiv zatvora bilo poznato još našim prabakama. Stručnjaci iz Klinike Cleveland također preporučuju upotrebu ricinusovog ulja kao laksativa: popijte jednu ili dvije čajne žličice na prazan želudac i kroz osam sati trebali biste osjetiti rezultat. Zašto? Jedan od sastojaka ovog ulja razgrađuje se i pretvara u tvar koja stimulira debelo i tanko crijevo.


11. Tjelovježba

Dobra vijest za sve koji pate od zatvora jest da jedno od najučinkovitijih rješenja za problem zatvora ne uključuje gutanje nikakvih sastojaka. Stručnjaci iz Klinike Mayo kao najbolji način za povećanje mišićne aktivnosti u želucu savjetuju tjelovježbu. Čak i samo 15-minutna svakodnevna šetnja može pomoći da se ubrza prolaz hrane kroz crijeva. Ako se nakon jela osjećate pospano, radije otiđite u šetnju nego da prilegnete.

Linker
05. ožujak 2024 19:31