FOTOGRAFIJE: FINWAL GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
mentalno zdravlje

Lako je upasti u koloplet tuge i lošeg raspoloženja: pet načina kako da pobijedite zimsku depresiju

Donosimo najjednostavnije i najučinkovitije metode

Kad nastupe kraći dani i temperatura se spusti na nulu, lako je upasti u koloplet tuge i lošeg raspoloženja. Uz pomoć ovih pet savjeta, lakše ćete se riješiti zimske depresije

Hladnoća, manjak danjeg svjetla, zadržavanje u zatvorenim prostorima te sve što nas je snašlo posljednjih dana...ta kombinacija faktora često negativno utječe na raspoloženje izazivajući zlovolju, apatiju i tugu. No, moguće je suprotstaviti se zimskoj depresiji: ovo je pet najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda.


1. Iskoristite danje svjetlo koliko god možete

Ako i ne možete provoditi vani onoliko vremena koliko biste htjeli, podignite rolete čim se probudite i provedite nekoliko minuta na balkonu, na terasi ili makar pored prozora. Ako si to možete priuštiti, odlično rješenje je i nabaviti svjetiljku koja se koristi za terapiju svjetlom i koja daje vrlo intenzivnu umjetnu svjetlost.


2. Poradite na jelovniku

Izuzetno je važno pametno birati namirnice koje ćete konzumirati. To je važno tijekom cijele godine, a naročito zimi. U ovom je periodu najbolje birati lagana i hranjiva jela koja će organizam zagrijati i dati mu snagu. Dakle, navalite na bijelo meso, ribu, sezonsko voće i povrće, mlijeko i mliječne proizvode, variva i mahunarke. Smanjite unos previše složenih jela, masne hrane, teških umaka i alkohola.


3. Vježbajte svakodnevno

Bavljenje sportom podiže razinu serotonina, endorfina i dopamina koji se obično smanjuju kod depresije. Postupno i konstantno vježbanje (premda i u vlastitom domu) pomaže u održavanju idealne tjelesne težine i jačanju mišića. Osim toga, kretanje pospješuje krvotok, jača organizam i dovodi do općeg dobrog stanja organizma i psihe.


4. Posegnite za prirodnim lijekovima

Protiv sezonskih bolesti i lošeg raspoloženja, mogu pomoći prirodni lijekovi kojih ima pregršt: prirodni suplementi, ginseng i matična mliječ samo su neki od njih. Uz to, nije loše znati da citronela smanjuje umor, ravensara jača imunološki sustav, a lavanda ublažava stres. Nemojte zaboraviti niti to da eterična ulja, u čistom obliku ili razrijeđena, imaju pozitivan utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje.


5. Brinite o sebi

Briga o sebi pomaže u popravljanju raspoloženja: neki drugačiji make up ili promjena frizure mogu povećati razinu samopouzdanja i poboljšati raspoloženje. Patite li od depresije, dobra ideja je i da si priuštite masažu ili da odvojite vrijeme koje ćete posvetiti samo sebi, odnosno bavljenju s onim u čemu najviše uživate.

Linker
26. travanj 2024 04:13