SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Koliko dugo i koje doze C vitamina piti za jačanje imuniteta?

Bez štetnih posljedica može se unositi čak 1000 mg vitamina C na dan jer se višak izlučuje mokraćom, a samo se mali dio (250 mg) zadržava u organizmu

Koliko se dugo smije koristiti vitamin C za jačanje imuniteta i u kolikoj dnevnoj dozi? Imam 45 godina.

Leona L., Marija Bistrica

Odgovara dr. Vesna Gorički, akupunkturolog i homeopat:

"Vitamin C nužan je našem organizmu i tijelo ga ne može samo stvoriti. Dnevne potrebe su 30-60 mg, ovisno o dobi, navikama i zdravstvenom stanju. Bez štetnih posljedica može se unositi čak 1000 mg vitamina C na dan jer se višak izlučuje mokraćom, a samo se mali dio (250 mg) zadržava u organizmu. Brojna su ispitivanja pokazala preventivno djelovanje ovog vitamina u sprečavanju razvoja nekih malignih bolesti te srčanih bolesti poput angine pektoris i infarkta miokarda. Vitamin C u dnevnim količinama od jednog grama djeluje kao antihistaminik te ima pozitivno djelovanje kod astme i alergije. Kod uzimanja visokih doza moraju biti na oprezu bolesnici sa šećernom bolesti, bubrežni bolesnici i osobe koje imaju povećanu sklonost stvaranju bubrežnih kamenaca, žene koje uzimaju kontracepciju i hormonske estrogenske preparate, bolesnici na terapiji antitromboticima jer vitamin C smanjuje njihovo djelovanje. Kod povišenih doza mogu se javiti mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
17. travanj 2024 07:16