SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Koje pretrage učiniti zbog sumnje u glaukom?

Glaukom je podmukla kronična bolest karakterizirana normalnim ili povišenim očnim tlakom, oštećenjima vidnog polja i propadanjem vidnog živca

Zanima me koliki je normalan očni tlak i koje bih sve pretrage trebao učiniti da budem siguran da nemam glaukom. Imam 32 godine i moja mama ima glaukom.

Vlatko Z., Našice

Odgovara doc. dr. Suzana Matić, oftalmolog:

"Glaukom je podmukla kronična bolest karakterizirana normalnim ili povišenim očnim tlakom, oštećenjima vidnog polja i propadanjem vidnog živca. S obzirom na to da je vidna oštrina zadnja koja propada kod glaukoma, zovemo ga i ‘tihim kradljivcem vida‘ jer se često bolesnici vode upravo oštrinom vida kao pokazateljem zdravlja očiju i nerijetko se godinama kontroliraju samo u optičarskim radnjama, čime se dovode u opasnost od previđanja ove bolesti koja, ostane li neprepoznata, vodi u sljepoću. S obzirom na to da je majka glaukomski pacijent, a postoji i genetska predispozicija od 15-25 posto da i vi imate glaukom, svakako je nužna obrada kako bi se isključio. Normalne vrijednosti tlaka mjerene aplanacijskom tonometrijom (uz korekciju debljine rožnice pahimetrijom) iznose 11-22 mmHg. Svakako morate učiniti vidno polje radi procjene funkcionalnog stanja mrežnice i OCT (optičku koherentnu tomografiju) vidnog živca te određivanje najbolje vidne oštrine. Ako je vrijednost tlaka normalna, a postoje ispadi u vidnom polju, riječ je o tzv. normotenzivnom glaukomu. Ako je vrijednost tlaka do 28 mmHg uz uredno vidno polje, riječ je o očnoj hipertenziji, a imate li ispade vidnog polja i vrijednosti očnog tlaka veće od 22 mmHg te patološki ili normalni izgled vidnog živca - imate glaukom. Tada je nužno uvođenje doživotne terapije uz redovite kontrole. To je jedini način za uspješnu kontrolu ove bolesti i sprečavanje gubitka vida."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
27. travanj 2024 20:07