Obiteljski liječnici traže da se promijeni Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju.
 Getty Images
Reakcije

KoHOM: Liječnici obiteljske medicine nisu krivi zbog lista čekanja na MR

27. listopad 2019.
Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) opovrgnuli su tvrdnje iz medija da su liječnici obiteljske medicine krivi zbog lista čekanja za dijagnostičku pretragu magnetskom rezonancom.

Izvršni odbor KoHOM-a u priopćenju pojašnjava kako liječnici obiteljske medicine ne mogu samostalno indicirati dijagnostiku magnetskom rezonancom već uputnicu mogu izdati isključivo uz preporuku bolničkog liječnika.

 

Štoviše, obiteljski liječnik na uputnicu mora upisati i šifru bolničkog liječnika, a nalaz bolničkog liječnika se dodatno provjerava na radiološkom odjelu na koji je pacijent upućen, napominju.

Obiteljski liječnici okupljeni u KoHOM, zbog čestih nesuglasica na relaciji bolnički liječnik - obiteljski liječnik - pacijent, višekratno su tražili da se promijeni Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju tako da svaki liječnik u sustavu odgovara za pretrage na koje upućuje pacijente, kao i za recepte i medicinska pomagala koje preporučuje pacijentu. Jedino bi se tako vidjelo koliko uputnica piše i koje recepte izdaje svaki pojedinačni liječnik u zdravstvenom sustavu bez obzira je li riječ o bolničkom ili obiteljskom liječniku. Na istoj promjeni zakona i primjeni principa "onaj tko indicira, taj i propisuje" KoHOM inzistira i dalje, stoji u priopćenju kojeg prenosi Hina.


Nude rješenje

Iz KoHOM-a smatraju da bi se takvom promjenom smanjilo nepotrebno "šetanje" bolesnih i nemoćnih, a sustav bi imao jasnu sliku o tome tko uistinu i koliko upućuje i troši na lijekove.

Osim toga, dodaju, time bi se riješile brojne nedoumice koje se vrlo često događaju u slučajevima kada bolnički liječnik propiše određeni lijek, a obiteljski liječnik zbog pravila i smjernica HZZO-a ne smije izdati recept za taj lijek. Obiteljske liječnike rasteretilo bi se dodatnog administrativnog rada, pa bi to vrijeme mogli posvetiti svojim pacijentima, poručuju.

Nadležne pak podsjećaju da svaki liječnik u sustavu ima vlastiti identifikacijski broj i smart karticu te da odgovornost za učinjeno treba biti individualna, a ne kolektivna.


IZVOR: Hina

Teme
Linker
05. siječanj 2021 01:16