Dijabetes i sport

Kako vježbač može spriječiti hipoglikemiju?

Ako uzimate inzulin, preparate sulfonilureje ili glinide, morate paziti na opasnost od hipoglikemija te poduzeti sve mjere opreza kako biste ih izbjegli. To može uključivati uzimanje dovoljne količine ugljikohidrata prije i za vrijeme aktivnosti ili smanjenje doze lijeka prije aktivnosti.

Planirate li smanjiti dozu lijeka prije vježbanja, najprije o tome porazgovarajte sa svojim liječnikom.

Mjerite šećer redovno prije, tijekom i poslije vježbanja kako biste uvidjeli na koji način ta aktivnost djeluje na razinu šećera u krvi. Imajte na umu da vrlo intenzivna ili dugotrajna sportska aktivnost može izazvati sniženje razine šećera i do 48 sati nakon vježbanja (stoga za to vrijeme češće mjerite šećer i ne preskačite obroke).

Previsoka ili preniska razina šećera može negativno utjecati na razinu energije pa je najbolje da razinu šećera održavate što stabilnijom tijekom aktivnosti. Osobe koje su na inzulinu obično će imati dobru razinu energije ako im vrijednosti šećera ostanu između 5 i 11 mmol/l.

Vrlo je važno da vaš trener ili osobe s kojima vježbate ili se natječete znaju da imate dijabetes, ali i da im objasnite koji su simptomi hipoglikemije te kako vam mogu pomoći ako do toga dođe ili dati injekciju u slučaju potrebe.

Linker
01. svibanj 2024 12:04