SHUTTERSTOCK
DEŽURNA ORDINACIJA

Kako spriječiti prenošenje HPV-a?

HPV je najčešća spolno prenosiva bolest


Kako mogu spriječiti prenošenje ili dobivanje HPV-a i mogu li se partneri međusobno zaraziti?

  • Lana O., Bjelovar

Odgovara doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, ginekolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

HPV je najčešća spolno prenosiva bolest i visoka učestalost HPV-a u svijetu onemogućava prevenciju. Važno je napomenuti da promiskuitet nije presudan kao kod drugih spolno prenosivih bolesti. Često se radi o lošoj sreći da se baš u imunološki lošem trenutku dogodi prijenos virusa. Važno je koji tip virusa imamo. Na tržištu je na raspolaganju deveterovalentno cjepivo koje sadrži sedam podtipova iz grupe visokog rizika (HR HPV) i dva tipa iz grupe niskog rizika koji uzrokuju najčešće bradavice. Njima je pokriveno više od 90 posto bolesti koje izazivaju ovi virusi.

Partneri se mogu međusobno zaraziti, ali uglavnom su već razmijenili svoje viruse u trenutku kada se jednom od njih dijagnosticira HPV infekcija. I tada jedan, a to je najčešće muškarac, može biti HPV negativan. Razlog je u boljem imunitetu. Spolno odgovorno ponašanje uz korištenje kondoma pruža djelomičnu zaštitu od prenošenja virusa među partnerima.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 15:21