Većina postupaka za umanjivanje ožiljaka provodi se rutinski u dermatološkim ambulantama.
 Foto: iStock
Razne metode

Kako se riješiti ožiljaka od akni?

Ožiljci od akni mogu biti različitog tipa: uleknuti ožiljci, duboki i uski ožiljci, široki ožiljci jasno definiranih, okomitih, rubova...

Većina postupaka za umanjivanje ožiljaka provodi se rutinski u dermatološkim ambulantama, uz lokalnu anesteziju, no treba naglasiti da ni jedan ožiljak ne može biti potpuno 'izbrisan' s površine kože te da ni jedna tehnika ne može dovesti izgled kože u stanje kao prije ožiljavanja. Ali, ožiljci se mogu učiniti glađima i manje vidljivima - objašnjava dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije iz Poliklinike Nola.

Dodaje da je najvažniji korak u tretmanu ožiljaka konzultacija s dermatologom i spoznaja što bolesnika kod ožiljka najviše uznemirava pa se u skladu s tim odabire najbolji postupak. Ožiljci od akni mogu biti različitog tipa: uleknuti ožiljci, duboki i uski ožiljci, široki ožiljci jasno definiranih, okomitih, rubova, široki ožiljci slabije definiranih rubova, hipertrofični ožiljci i ožiljci u vidu depigmentacije ili hiperpigmentacije. Budući da je svaki ožiljak različit, zahtijeva i različit pristup pa su razvijene i različite tehnike koje se vrlo često kombiniraju.

Foto: iStock
Budući da je svaki ožiljak različit, zahtijeva i različit pristup pa su razvijene i različite tehnike koje se vrlo često kombiniraju.

METODE

DERMOABRAZIJA - mehaničko uklanjanje površinskog sloja kože namijenjeno je za ožiljke nakon akni, vodenih kozica, tetovaže te za ublažavanje ožiljaka nakon kirurškog tretmana. Kod manjih defekata na koži dovoljan je jedan tretman, a kod dubljih tretmane treba ponavljati, dok su za oporavak kože nakon zahvata obično potrebna tri tjedna.

INJEKCIJE KOLAGENA I HIJALURONSKE KISELINE; kolagen, prirodni protein životinjskog podrijetla, a u novije vrijeme i biotehnološki proizvedena hijaluronska kiselina, koriste se za tretman uleknutih ožiljaka. Kozmetski zadovoljavajući učinak nastaje odmah, no nije trajan te ga valja ponavljati. Kod osoba koje boluju od autoimunih bolesti ovaj tretman nije dopušten.

KEMIJSKI PILING - namijenjen je uklanjanju površinskog sloja kože pa se preporučuje za tretman plićih ožiljaka nakon akni. Oporavak kože ovisi o jačini kemijskog pilinga (koju određuje dermatolog na temelju kliničke slike), a može trajati dva do tri tjedna. MEZOTERAPIJA - metoda multiplih injiciranja u kožu koktela aktivnih tvari koje određuje dermatolog koji provodi ovu terapiju.

KARBOKSITERAPIJA - metoda subkutane primjene ugljičnog dioksida u cilju poboljšanja elastičnosti kože i cirkulacije te stimulacije regeneracije kolagena, što dovodi do manje vidljivosti ožiljaka.

Linker
25. travanj 2024 20:14