SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako se dijagnosticira demencija kod starijih?

Dijagnoza demencije temelji se na kliničkoj slici, a u njezinu postavljanju koriste se testovi za probir na demencije, psihološko testiranje, neuroradiološka obrada (barem MSCT mozga), elektroencefalogram te laboratorijske pretrage s hormonima štitnjače (fT3, fT4, TSH), vitamin B12, folna kiselina

Koji su simptomi senilne demencije kod starijih osoba? Koje pretrage treba obaviti da se bolest dijagnosticira? U široj obitelji bilo je dosta demencije pa sam u strahu. Sa svojom doktoricom teško komuniciram.

Alma U., Mostar

Odgovara doc. dr. Hrvoje Budinčević, neurolog:

image
CROPIX

"Demenciju treba razlikovati od normalnog starenja (otežano prisjećanje) i blagog kognitivnog poremećaja (lagane smetnje pamćenja i drugih kognitivnih funkcija) - kod kojih je očuvano svakodnevno funkcioniranje. Osobe s demencijom ne funkcioniraju u svakodnevnim aktivnostima. Demencija se može manifestirati sljedećim simptomima: smetnje pamćenja (teško učenje i pamćenje novih informacija sa smetnjama kratkoročnog pamćenja), smetnje govora (poteškoće u pronalaženju riječi), poteškoćama u pažnji, čitanju i pisanju, sposobnosti apstraktnog mišljenja i donošenja procjena/odluka te poteškoćama planiranja i organiziranja, ali i u vidu naglih promjena raspoloženja i promjena karakteristika ličnosti. Dijagnoza demencije temelji se na kliničkoj slici, a u njezinu postavljanju koriste se testovi za probir na demencije, psihološko testiranje, neuroradiološka obrada (barem MSCT mozga), elektroencefalogram te laboratorijske pretrage s hormonima štitnjače (fT3, fT4, TSH), vitamin B12, folna kiselina. Neurosonološke metode poput ultrazvuka karotidnih i vertebralnih arterija i transkranijska dopler sonografija mogu biti korisni u evaluaciji demencija (pogotovo vaskularne demencije). U određenim slučajevima korisno je učiniti pretragu lumbalnog likvora te SPECT ili PET mozga. Većina demencija nije nasljedna. Ako imate smetnje pamćenja, trebalo bi učiniti navedenu obradu."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 15:52