SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Kako razlikovati epileptički napadaj od ‘lošeg‘ ponašanja

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar

Naš sedmogodišnji sin ima autizam, od najranije dobi radimo različite vježbe za poticanje razvoja. Sada je snimio EEG i nađene su epileptiformne promjene. Neuropedijatrica mu nije dala lijekove za epilepsiju, savjetovala je da pratimo hoće li imati neka drugačija ponašanja. Njegovo ponašanje inače nije "dobro", tako da se bojimo hoćemo li prepoznati epileptičke napadaje. Kako da ih lakše prepoznamo?

  • Vesna i Ivan H., Zagreb

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar, Zagreb

Epileptiformne promjene u EEG-u ne znače da dijete ima epilepsiju. Ovakve promjene mogu se naći kod djece bez autizma, ali nešto češće kod djece s autizmom. Razumijem vaš problem jer danas ni stručnjaci nemaju definirane stavove za razlikovanje "lošeg", stereotipnog ponašanja od epileptičkog napadaja. Statistika pokazuje da djeca s autizmom imaju češće epilepsiju, a djeca s epilepsijom češće imaju autizam.

Autizam može imati različite uzroke (sindromski/nesindromski), a epileptički napadaji mogu biti vrlo raznoliki. Ugrubo ih dijelimo na male (zagledavanje) ili velike kada dijete pada u nesvijest i trese se. Uz neke vrste autizma (tzv. sindromski) epilepsije se javljaju češće. Uz neke vrste epilepsije (rana novorođenačka) češće se javlja autizam. Postoje i brojne druge karakteristike autizma i epilepsija koje ih međusobno povezuju. Samo se snimanjem EEG-a tijekom "lošeg" ponašanja može razlikovati epileptički napadaj od "lošeg ponašanja". O tome detaljnije porazgovarajte s djetetovom neuropedijatricom.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
27. travanj 2024 05:11