Što smo stariji, to nam je teže funkcionirati nakon neprospavane noći.
 Foto: iStock
Teško, ali izvedivo

Kako 'preživjeti' dan nakon neprospavane noći?

Ako iz nekih razloga jednu noć ne spavate dobro, spavate kraće ili gotovo da niste ni oka sklopili, tijekom dana možete očekivati pospanost, razdražljivost, neraspoloženje kao i poremećaj pamćenja i koncentracije.

Kako 'preživjeti'?

1. BEZ DORUČKA NIGDJE

Preskakanje ovog važnog obroka može dovesti do pada šećera u krvi, što će samo pogoršati loše raspoloženje i nervozu zbog manjka sna. Jedan od primjera dobrog doručka su žitarice s jogurtom i šaka orašastih plodova.

2. PAZITE DA NE DEHIDRIRATE

Vodite računa da tijekom dana pijete dovoljno vode. Dehidriranost, između ostalih može potaknuti nervozu. Ponekad od umora zaboravimo na vodu, pa je najbolje uz sebe staviti bocu vode i piti je tijekom cijelog dana.

3. NA NOGE LAGANE

Na putu do posla izađite dvije stanice ranije ili parkirajte dalje auto kako biste prošetali. Svjež zrak ujutro pomoći će da vam da razbistrite um i da se razbudite.

4. DALJE OD KOFEINA

Dvije do tri šalice kave tijekom dana mogu djelovati razbuđujuće, ali previše kofeina može imati i suprotan efekt. Izbjegavajte piti kavu poslije 16 sati.

5. IZBJEGAVAJTE NEZDRAVE GRICKALICE

Kad smo umorni, najčešće posežemo upravo za nezdravom hranom, koja će nam uzeti i to malo energije što nam je ostalo. Radije uzmite bananu, jabuku, naranču, tamnu čokoladu ili desetak oraha.

Pokazalo se da četiri sata sna manje, može imati efekt kao četiri limenke pive, a izgubljena noć može utjecati na reakcije kao kad imamo 1,9 promila alkohola u krvi. Zato nemojte ići na put umorni.

Linker
26. travanj 2024 17:41