Nagradite dijete za trud i poslušnost.
 Foto: iStock
6 dobrih savjeta

Kako pomoći djeci da lakše prihvate flaster na oku?

Svatko tko je to prošao vrlo dobro zna koliko može biti izazovno dijete natjerati da nosi flaster na oku onoliko koliko je potrebno. Možda vam ove preporuke pomognu.

Zatvaranje zdravog oka terapija je koja će pomoći da lijeno oko proradi. No da bi dijete prihvatilo flaster na oku, kao i naočale, potrebno je mnogo strpljenja i upornosti. Uz kreativne ideje dijete će zaboraviti da nosi flaster i ubrzo će ga prihvaćati bez pogovora.

Evo savjeta koji mogu pomoći…

• Djetetu treba objasniti zašto mora nositi flaster. U predškolskoj dobi najbolje je to pojasniti slikovito - izmislite predstavu s lutkama, nacrtajte svoju slikovnicu, stavite sebi ili omiljenoj igrački povez preko oka, glumite gusare…

• Zatvaranje oka lijepljenjem flastera na naočale nije učinkovito ako dijete gleda preko okvira naočala. Danas postoje flasteri s omiljenim likovima koji se lijepe direktno na kožu. Možete i sami od filca napraviti neku zanimljivu (veću) kreaciju i pričvrstiti je na naočale.

• Prvih desetak minuta nakon stavljanja flastera je najteže jer se mozak mora priviknuti na novo stanje. Oko djeteta se tada maksimalno angažirajte i zabavite ga tako da privremeno zaboravi na flaster. Igrajte djetetovu omiljenu igru, lovite se i šalite, nakon toga bit će lakše.

• Obično liječnik odredi da se okluzija oka provodi pola budnog vremena pa je za to vrijeme najbolje djetetu dopustiti da gleda crtiće, svakako mu se posvetite što više, slažite kocke, oblikujte plastelin, bojite, crtajte, izrezujte, čitajte… sve aktivnosti koje traže vid na blizinu. Neka to bude dio dana kada je dijete najbolje volje.

• Na satu pokažite djetetu koliko će taj dan nositi flaster, pokažite mu na koje mjesto trebaju doći kazaljke kada ćete skinuti flaster. Uvedite pravilo da samo mama, tata ili i, primjerice, teta u vrtiću smiju dirati flaster.

• Nagradite dijete za njegov trud. Svaki dan kada završi nošenje flastera, zajedno zalijepite u kalendar jednu zvijezdu ili smješka. Kad se skupi određeni broj zvijezda, nagradite dijete nečim o čemu ste se prethodno dogovorili - nova igračka, crtić, omiljeni kolač…

Savjet više!

Kad se flaster skine, moguće je da će koža ispod njega biti nadražena. Pomoći će ako ga uklanjate bademovim uljem. Flaster možete i najprije zalijepiti sebi na ruku pa potom djetetu jer ljepilo tako malo popusti pa se lakše i skine.

Linker
30. travanj 2024 19:26