Konačno, najbitnije je pronaći uzrok ovoj pojavi.
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

Kako ljekovitim biljem spriječiti i ublažit ispadanje kose

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Koža je najveći organ ljudskog organizma s vrlo raznolikim zadaćama. Štiti organizam od udaraca, topline, hladnoće, znojenjem regulira tjelesnu temperaturu, a bogato je opskrbljena krvnim žilama i živcima pa je i osjetni organ. Ona je na udaru vanjskih utjecaja pa je treba brižno štititi i njegovati.

Priroda nastanka kožnih bolesti vrlo je raznolika. Nekada se radi o alergiji, drugi put o zarazi, ali nerijetko su uzrok bolesnih promjena u udaljenim organima ili pak cijelom organizmu.

Pretjerano izlaganje suncu ne dovodi samo do opeklina i brzog starenja kože nego može biti uzrokom teških i po život opasnih kožnih bolesti. Šećerna bolest, loša probava i pušenje ostavit će zasigurno svoje biljege i na koži. Zbog toga biljni lijekovi koje preporučujem liječe i njeguju kožu, ali i čiste i jačaju cijeli organizam, reguliraju probavu i djeluju umirujuće.

ISPADANJE KOSE

Za zdravu, lijepu kosu te čist ten presudnu ulogu ima zdrava i pravilna prehrana Ispadanje kose česta je pojava kako kod muškaraca tako i kod žena. Kosa normalno pojačano ispada u proljeće i u jesen nakon čega se obnavlja. Ispadanje kose može biti trajno (nepovratno). To je najčešće poznata muška ćelavost, ali do trajnog ispadanja kose mogu dovesti i neka gljivična oboljenja kose i rendgensko zračenje.

Pojačano ispadanje kose može se javiti kod pojačanog rada štitnjače kao i nekih bolesti praćenih visokom temperaturom, poput gripe, upale pluća, tifusa. I neki otrovi dovode do ove neugodne pojave.

Kod prolaznog ispadanja kose otklanjanjem uzroka i pravilnim liječenjem kosa počinje ponovo rasti.

Orah - u šalicu vrele vode staviti punu žlicu orahovog lišća, ostaviti 5 minuta, procijediti i masirati kožu glave.

Kopriva - uzeti uvijek svježu koprivu. Staviti 5-7 pregršti koprive u 5 litara hladne vode. Polagano pustiti da proključa, skinuti s vatre, ostaviti 5 minuta i procijediti. Tom vodom prati kosu. Postupak ponavljati 2-3 puta tjedno. Prije pranja kosu namazati sokom od luka i ostaviti 30 minuta.

Kopriva (tinktura) - masirati glavu tinkturom od koprive. Tinkturu treba spravljati u proljeće od korijena koprive i dobre rakije.

Čičak - uvarak čička pripremiti na sljedeći način: 100 g korijena čička staviti u tri litre hladne vode. Nakon 12 sati ugrijati i procijediti. Kosu i vlasište oprati sapunom i jednom polovicom ovog uvarka. Drugom polovicom isprati kosu i pustiti da se osuši.

Linker
25. travanj 2024 17:08