FOTOGRAFIJE: unsplash
Doktor u kući
Doktor u kući
dežurna ordinacija

Kako liječiti noćne strahove kod djece

14. prosinac 2021.
Nakon točno postavljene dijagnoze kod noćnih strahova potrebna je dobra higijena spavanja

Odnedavno se naš trogodišnji sin učestalo budi noću i vrišti, ne možemo ga umiriti. To se događa gotovo svaku noć, a ponekad i dva do tri puta na noć. Naša doktorica nam je rekla da se radi o noćnim strahovima i da će to proći. Mi smo već sluđeni od nespavanja i brige. Postoji li ipak neki način da se pomogne djetetu, a i nama?

  • Ivan i Renata L., Pula


Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar

Poremećaj spavanja kod vašeg sina po učestalosti je atipičan i u takvim slučajevima preporučuje se snimanje EEG-a (elektroencefalografija) u spavanju da bi se točno utvrdilo radi li se o noćnim strahovima ili nekim drugim napadajima. Može se učiniti i cjelonoćni video-EEG ili videopolisomnografija. Nakon točno postavljene dijagnoze kod noćnih strahova potrebna je dobra higijena spavanja, odlazak na spavanje u određeno vrijeme, kao i duljina spavanja primjerena dobi djeteta te izbjegavanje vanjskih čimbenika koji mogu provocirati napadaj: stresna događanja tijekom dana, buka, svjetlo, korištenje mobitela u sobi za spavanje.

Kod učestalih strahova koji značajno ometaju kvalitetu dnevnog funkcioniranja djeteta i obitelji mogu se uvesti tzv. planirana buđenja, 10-15 minuta prije vremena kada dijete obično ima napadaj straha. Danas su dostupni vibrirajući uređaji koji se postavljaju ispod djetetova madraca i spajaju na pametne telefone roditelja kako bi se aktivirali u zadano vrijeme, što rezultira planiranim buđenjem. Psihoterapija u dječjoj dobi ima ograničenu učinkovitost. Lijekove kod noćnih strahova propisuje samo liječnik, primjerice klonazepam može utjecati na duboke faze sna, čime se sprečava uzrok napadaja straha, a to je djelomično razbuđivanje. Nekoj djeci može pomoći melatonin i 5-hidroksitriptofan (5HTP).

Teme
Linker
19. svibanj 2022 07:51