Spolni život

Kako dijabetes djeluje na tijelo u menopauzi?

Pravilnom i kvalitetnom kombinacijom načina života i lijekova danas se dijabetes i u ovom osjetljivom razdoblju može držati pod kontrolom. Pomaže zdrav način života, uz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu.

Redovito treba kontrolirati razinu šećera u krvi tijekom dana (a povremeno i noću). Valja voditi evidenciju o vrijednostima šećera i simptomima, što će biti od velike pomoći liječniku pri određivanju doze lijeka.

Stalno treba imati na umu da dijabetes u menopauzi, osim na spolne organe i seksualni život, može utjecati i na brojne druge organe i procese u tijelu.

Promjene vrijednosti šećera u krvi

Hormoni estrogen i progesteron mijenjaju odgovor stanica na inzulin. U menopauzi promjene razina ovih hormona mogu poticati fluktuacije šećera u krvi, one variraju i manje su predvidljive nego ranije. Ako se te vrijednosti ne kontroliraju, mogu dovesti do komplikacija.

Dobivanje na težini

Neke žene dobivaju na težini u ovom prijelaznom životnom dobu i nakon menopauze. Uz to, povećava se potreba tijela za inzulinom i oralnim antidijabeticima.

Upale

Iprije menopauze povišene vrijednosti šećera u krvi povećavaju rizik za urogenitalne infekcije. Nakon menopauze pad vrijednosti estrogena olakšava prodor bakterija i gljivica u ova tkiva.

Nesanica

Nakon menopauze noćna znojenja i valovi vrućine remete san. Budnost noću pak remeti metabolizam i otežava održavanje normalne razine šećera u krvi.

Seksualni poremećaji

Dijabetes može oštetiti živčane nastavke u rodnici, što utječe na seksualno uzbuđenje i orgazam. U kombinaciji sa suhoćom rodnice, karakterističnom za menopauzu, česta je bolnost pri odnosu.

Linker
25. travanj 2024 17:44