Dežurna ordinacija

Kada su dozvoljeni spolni odnosi nakon operacije prostate

Vrijeme oporavka može varirati ovisno o dobi, općem zdravstvenom stanju, emocionalnom zdravlju i seksualnoj funkciji

Bio sam na operaciji prostate klasičnom metodom i zahvat jer dobro prošao. Osjećam se odlično pa me zanima kad mogu imati spolne odnose. Rez od operacije mi je na donjem dijelu trbuha. Imam nagon, ali ne znam smijem li i kada.

  • Boris E., Zabok

Odgovara prof. dr. Zoran Peršec, urolog, KB Dubrava

Iako ne navodite vrstu operativnog liječenja prostate, pretpostavljam da je kod vas učinjena transvezikalna prostatektomija, odnosno zahvat uklanjanja dobroćudno povećane prostate. Vrijeme oporavka može varirati ovisno o dobi, općem zdravstvenom stanju, emocionalnom zdravlju i seksualnoj funkciji prije podvrgavanja operativnom zahvatu. Iako se i nakon zahvata mogu javiti smetnje s erektilnom disfunkcijom, nakon nekoliko tjedana (obično 4-6 tjedana) po oporavku i zarastanju tkiva nema zapreka za potpuni oporavak erektilne funkcije i spolne odnose. Ako se jave poteškoće, a mogu se u raznom obliku javiti u 5-7 posto operiranih muškaraca, savjetujem da se obratite za pomoć stručnjaku (urologu).

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
29. travanj 2024 11:30