FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kada ibuprofen, a kada paracetamol?

Paracetamol je prvi je izbor kod povišene temperature te kao lijek protiv lakših do srednje teških bolova. Ibuprofen je primarno lijek za bol i upalu u reumatskim bolestima


Čuli smo da ibuprofen najbolje djeluje protiv bolova, ali i da bi trebalo uzimati paracetamol u slučaju temperature. Kakva je točno razlika među ta dva preparata?

Ana M., Pula


Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Paracetamol i lijekovi iz skupine tzv. NSAR (nesteroidni antireumatici: diklofenak, ibuprofen, piroksikam, ketoprofen i naproksen) po svom djelovanju su analgo-antipiretici, tj. djeluju kao analgetici (za smanjenje bolova) i antipiretici (za snižavanje tjelesne temperature). Paracetamol je od svih navedenih lijek s najmanje nuspojava i prvi je izbor kod povišene temperature te kao lijek protiv lakših do srednje teških bolova (nema protuupalno djelovanje kao ibuprofen i ostali NSAR). Ibuprofen je primarno lijek za bol i upalu u reumatskim bolestima i drugim mišićnokoštanim poremećajima, iako se prečesto uzima i za bolove druge etiologije. Odličan je analgetik i protuupalni lijek, no izaziva i dosta nuspojava pa ga treba oprezno uzimati samo kada je zaista potrebno."

Linker
13. ožujak 2024 22:28