Kod nas se nepravedno dodaje samo u juhu, a toliko se dobrih stvari od njega može napraviti - namazi, salate, krem-juhe, a može ga se i pohati.
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

'Kad bi žena znala što čini muškarcu, zasadila bi njime cijeli vrt...'

05. travanj 2018.
Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Malo smo parafrazirali poznate narodne izreke, no celer to zaslužuje!

CELER

(ak, ač, selen, vrtni celer - Apium graveolens)

Dvogodišnja biljka s vrlo snažnim široko vretenastim korijenom. Prve godine razvija bogatu rozetu velikih prizemnih listova, a druge godine između listova izraste uspravna, razgranjena stabljika, visoka i do 120 cm. Cvate od travnja do kolovoza, cvjetovi su sitni, žućkastozeleni, združeni u brojne štitaste cvatove. Celer uzgajamo po vrtovima i plantažno.

Neke vrste celera rastu i samoniklo, ali se ne rabe jer bi to moglo biti i opasno, zbog mogućnosti zamjene s nekom sličnom i otrovnom biljkom, prvenstveno s trubeljikom.

OPREZ!

Bolesnici oboljeli od upale bubrega ne smiju uzimati celer, a ne preporučuje se ni trudnicama. Srčani bolesnici smiju uzimati celer u manjim količinama, samo kao uobičajeni začin.

Ljekovita svojstva i primjena

Ljekoviti su svi dijelovi, uključujući i plodove, od kojih se dobiva ljekovito ulje. Celer je ljekovit i kada ga uzimamo kao hranu i začin, za što se koristi korijen i zeleni nadzemni dio, prvenstveno listovi.

Prema starim zapisima, koristili su ga još stari Grci i Rimljani, a opisuje ga i preporučuje kao ljekovitu biljku i sv. Hildegarda od Bingena.

Celer je od davnine poznat i u našem narodu, naročito kao afrodizijak, pa postoje i uzrečice: "Kad bi žena znala što celer čini muškarcu, išla bi ga tražiti po cijelom svijetu". Ili: "Kad bi muškarac znao celerovo djelovanje, zasadio bi njime cijeli vrt".

Značajno je naglasiti da celer obiluje vitaminima A, B, C i E, a liječi i pomaže kod niza bolesti - bolesti nastale pomanjkanjem vitamina A, B, C i E; giht i reuma; potiče izlučivanje mokraće, izbacuje pijesak i kamence iz bubrega i mjehura; liječi plućni katar s napadima straha i grčeva u prsima, razne kožne bolesti, djeluje protiv temperature, pospješuje cirkulaciju; utječe na rast i njegu kose i - još jednom - celer je najsnažniji afrodizijak.

Foto: iStock
Sitno nariban ili narezan celer na salatu prava je poslastica i odlično se slaže s orašastim plodovima te jabukom.

ČAJ - 2 čajne žličice isjeckanog celerovog korijena preliju se s 1/4 litre hladne vode i polagano se grije dok zakipi; nakon 5 minuta procijedi se. Pije se po 2 šalice dnevno. Na isti se način priređuje i čaj od celerovog lišća, ali se on brzo grije do vrenja i odmah se procjeđuje.

KUPELJ - sitno se isjecka 200 g celera (korijen i listovi) i ostavi se preko noći u 3 litre hladne vode; ujutro dobro podgrijemo te pravimo kupke ruku i nogu. Tako činimo 1 x dnevno, kroz 2 tjedna.

KURA S CELEROM - svakodnevno se kroz dva mjeseca pojedu (s raznim drugim jelom) 3-4 srednje velika celerova korijena, zajedno s listovima (celer iz domaćeg vrta, ne iz plantažnog uzgoja). Time se uspješno liječi niz prethodno navedenih oboljenja, pod uvjetom da pacijent ima zdravo srce.

SOK - najljekovitiji je svježe iscijeđeni sok korijena, lista i stabljike; u odnosu na korijen uzme se manje listova, jer oni daju gorak okus. Čisti celerov sok pije se 3 x na dan po pola šalice, 15 minuta prije jela; može se pomiješati i s nekim drugim sokom.

SOK OD LIŠĆA - pola čaše toga soka dnevno uzima se za tjeranje mokraće iz tijela.

LJEKOVITA KAŠICA - sitno ribani celerov korijen i jedna domaća jabuka izmiješaju se sa 50 g samljevenih oraha i 2 žlice meda od kadulje: ta se kašica pojede tri puta tijekom dana, neposredno prije glavnih obroka, kao lijek protiv kožnih bolesti.

OBLOZI - sitno nasjeckani korijen i listovi celera kuhaju se u vinu dok se dobije kaša: tu kašu stavljamo kao oblog u području mjehura. Time liječimo zastoj mokrenja.

OBLOZI - ako dojke otvrdnu, nasjecka se celerov korijen i stavi na grudi kao oblog. Po potrebi se to ponavlja, a istovremeno se pije 1-2 šalice čaja od celerova korijena.

MJEŠAVINA ZA NJEGU KOSE - načini se uvarak od celerovih listova i stabljike zajedno s listovima čička i breze; opere se kosa i osuši, bez ispiranja. Osim njege, ova mješavina potiče i rast kose.

KUPELJ - sitno se isjecka 200 g celera (korijen i listovi) i ostavi se preko noći u 3 litre hladne vode; ujutro dobro podgrijemo te pravimo kupke ruku i nogu. Tako činimo 1 x dnevno, kroz 2 tjedna.

Teme
Linker
05. studeni 2021 12:12