SHUTTERSTOCK
dodajte ga jelima

Jedan od najboljih začina za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, a pomaže i kod reume te artritisa

Ima jaka dezinfekcijska i antiseptička svojstva

Korijander je snažan je čistač otrova i teških metala iz organizma jer poboljšava metabolizam potičući izlučivanje vode i toksina. Može se koristiti list, svjež i osušen, i sjeme. Ima jaka dezinfekcijska, antiseptička, antifungalna i antioksidativna svojstva te je idealna biljka za uklanjanje poremećaja kože poput ekcema, suhoće i gljivičnih infekcija. Neke od komponenti eteričnih ulja koja se nalaze u korijandru velika su pomoć pravilnoj probavi, pomažu smanjenju proljeva i pravilnom radu jetre, a učinkovito je sredstvo kod sprečavanja mučnine, povraćanja i problema sa želucem kao što su čir i gastritis.

Djeluje i kao afrodizijak

Istraživanja su pokazala da konzumiranje korijandra smanjuje krvni tlak osoba koje pate od hipertenzije, čime se smanjuje rizik za brojne kardiovaskularne probleme uključujući srčani i moždani udar. Druge su studije potvrdile i da smanjuje razinu lošeg kolesterola, koji također može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a što je još važnije, pomaže podizanju razine zdravog kolesterola (HDL), koji djeluje kao preventivna linija obrane protiv brojnih opasnih zdravstvenih stanja.

image
SHUTTERSTOCK

Citronelol, sastavni dio eteričnih ulja u korijandru, izvrstan je antiseptik, liječi rane i čireve u ustima i osvježava dah. Korijandar se često koristi kao antiseptički sastojak prirodnih zubnih pasta. Stoga nije neobično da su ljudi prije izuma pasta za zube žvakali sjemenke korijandra kako bi smanjili loš zadah. Koristi se za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, učinkovito djeluje na smanjenje upale mokraćnih puteva, kod reume i artritisa, ublažava depresiju, poboljšava san, a zahvaljujući visokoj razini željeza pomoć je ljudima koji pate od anemije. Poboljšava apetit, ublažava alergije, regulira šećer u krvi, a djeluje i kao afrodizijak. Kao bogat izvor kalcija korijandar ima veliku ulogu u zdravlju kostiju, a dodavanje samo male količine ove biljke u prehranu pomoći će kostima da ostanu zdrave i jake i smanjiti rizik od osteoporoze.

Napitak za tlak

Za reguliranje visokog krvnog tlaka savjetuje se napitak od sjemenki korijandra. Prije spavanja prelijte žlicu sjemenki korijandra s malo vode i ostavite preko noći. Sljedeće jutro dodajte namočenim sjemenkama još tople prokuhane vode i malo praha kurkume. Promiješajte i popijte na prazan želudac.

Linker
25. travanj 2024 16:18