Donosimo 10 pitanja o seksualnom zdravlju koja se muškarci srame postaviti liječniku
 Getty Images/iStockphoto
Što muči muškarce

Je li moj penis prosječne veličine, što ako je zakrivljen i ostala pitanja koja se sramite postaviti

Pokazalo se da muškarce najviše zabrinjavaju trajanje erekcije, dužina i debljina penisa, količina ejakulata, zakrivljeni penis...


Zdravstveni portal Sveučilišta Utah, University of Utah Health, objavio je deset vrlo čestih muških pitanja o muškom spolnom zdravlju i odgovore na njih. Najveći broj pitanja odnosi se na veličinu penisa i ejakulaciju.


1. Utječu li seksualne poze na mogućnost trudnoće?

Ne. Neovisno o seksualnom položaju do trudnoće dolazi, naravno ne uvijek, vaginalnim seksom.


2. Smijem li piti alkohol kada uzmem Viagru?

Da, ne dolazi do interakcije. No, imajte na umu da vam erekcija možda neće biti čvrsta kao kada ne pijete i da će lijek možda smanjeno djelovati.


3. Može li se operacijom povećati penis?

Čak ni protetika implantirana u penis neće povećati dimenzije penisa. Ako ste prekomjerno teški, mršavljenje na idealnu težinu pomoći će da vratite dužinu koju ste izgubili nakupljanjem kilograma.

Mnogi muškarci raspituju se o injekcijama za povećanje opsega i zahvatima za produženje penisa. Američka urološka asocijacija (AUA) injekcije masnoće za povećanje opsega i operacije podjele ligamenata za produženje smatra nesigurnima i neučinkovitima.


4. Je li moj penis prosječne veličine?

Na ovo jako često pitanje teško je odgovoriti, jer postoji više tehnika mjerenja penisa, a u obzir treba uzeti i silu kojom je penis rastegnut pri mjerenju.

Neki će muškarci vidjeti da im se penis značajno produžio u erekciji, drugi će primijetiti samo da se ukrutio.

Neka medicinska stanja i kirurške procedure mogu skratiti dužinu penisa. Najviše što muškarac sam može učiniti za dojam dužine penisa je održavati zdravu tjelesnu težinu.


ČITAJTE I: Dakle, možemo li napokon čuti koja je točno prosječna dužina penisa?


5. Koliko treba trajati erekcija tijekom seksa?

Odgovor na ovo pitanje drugačiji je kod svakog muškarca, nema standardnog vremena tijekom kojeg bi muškarac trebao moći održati erekciju. Za većinu muškaraca cilj je postići erekciju dovoljno čvrstu za penetraciju i održati je do zadovoljenja oboje partnera. Ako erekcija traje dulje od tri-četiri sata, hitno potražite liječničku pomoć, riječ je o prijapizmu.


6. Što se smatra preranom ejakulacijom?

Ne postoji ni standardno vrijeme trajanja erekcije nakon kojeg bi trebala uslijediti ejakulacija. AUA definira preuranjenu ejakulaciju kao „ejakulaciju koja se pojavljuje prije nego što se to željelo, brzo nakon penetracije, pa i prije nje, uzrokujući nezadovoljstvo kod jednog ili oboje partnera”. Ne postoje laboratorijski testovi kojima se potvrđuje ovo stanje, dijagnosticira se na temelju simptoma koje navede pacijent i liječničke prosudbe. Postoje metode liječenja.


7. Doživim orgazam, ali ne ejakuliram, zašto?

Neki lijekovi, zahvati ili bolesti mogu dovesti do toga da muškarac svrši bez ejakulacije, tj. da ne izbaci sjeme. Takvo stanje zove se aspermija. Moguće je i da se sjeme vraća i ide u mokraćni mjehur, što se naziva retrogradnom ejakulacijom.

Najčešći uzroci aspermije mogu biti:

* prostatektomija i neki drugi zahvati na prostati

* uzimanje nekih lijekova protiv benignog povećanja prostate

* dijabetes

* ozljede živaca.


8. Jesu li orgazam i ejakulacija isto?

Nisu. Orgazam je užitak koji muškarac osjeća dok ejakulira. No, muškarac može doživjeti orgazam i bez ejakulacije. S druge strane, muškarac može ejakulirati prije orgazma. Moguće je doživjeti i orgazam i ejakulaciju bez erekcije dovoljne za spolni odnos. Različiti su uzroci takvih stanja, neki se mogu otkriti i liječiti, drugi ne mogu.


9. Koliko tekućine treba biti u ejakulatu?

Normalno bi bilo očekivati da muškarac ima barem 1,5 ml ejakulata. Sa starenjem se količina ejakulata smanjuje, no ako dođe do nagle pojave smanjenja količine, javite se svom liječniku. Potražite stručnu pomoć i ako uobičajeno imate manje količine ejakulata, posebno ako s partnericom pokušavate začeti dijete.


10. Je li zakrivljeni penis normalan?

Neki muškarci prirodno imaju neznatno zakrivljen penis. To je normalno stanje, nije bolno i ne treba vas zabrinjavati. Ako vam ipak stvara bolove, dogovorite pregled kod liječnika.

Ako je zakrivljenost penisa nova pojava, boli vas i brine, obratite se liječniku, jer takvo stanje može utjecati na erekciju, što također treba procijeniti i po potrebi liječiti.


ČITAJTE I: Postoji čak 15 tipova penisa! Doznajte koji je najčešći, a koji je omiljen među ženama

Linker
23. travanj 2024 07:28