Smatraju ga korovom, ali maslačak je iznimno vrijedna ljekovita biljka koja ima mjesto i u kuhinji
 Getty Images/iStockphoto
Sve više dokaza

Jača obranu organizma, djeluje protiv virusa i bakterija. Čak i protiv stanica raka!

Od davnina se koristi za liječenje anemije, skorbuta, problema s kožom, poremećaja krvi i depresije, a novija znanstvena istraživanja pokazuju i druge moći ove biljke 

Tko ne poznaje maslačak? Njegove bogate žute cvjetne glavice, listove s velikim zupcima i "padobrance", lagane sjemenke koje, nošene vjetrom, mogu putovati kilometrima. Smatraju ga korovom, ali maslačak je iznimno vrijedna ljekovita biljka koja ima mjesto i u kuhinji. Njegovi su blagotvorni utjecaji na organizam brojni. Vrlo je bogat izvor beta-karotena, vitamina C, obiluje vlaknima, kalijem, željezom, kalcijem, magnezijem, cinkom i fosforom. Od davnina se koristi za liječenje anemije, skorbuta, problema s kožom, poremećaja krvi i depresije, a novija su znanstvena istraživanja pokazala da je toliko snažan da može uništiti i stanice raka.

Istraživači su otkrili da ekstrakt korijena maslačka može pospješiti djelovanje kemoterapije. Čaj od listova maslačka može pomoći u smanjenju raka dojke, dok čaj od korijena maslačka može pomoći u prevenciji širenja stanica raka dojke i prostate.

Svaki dio biljke ima svoju ulogu - ljekoviti su i stabljika i cvjetovi. Maslačak pomaže u čišćenju organizma. Djeluje kao blagi laksativ, a osim što potiče probavu, stimulira apetit i uravnotežuje prirodne i korisne bakterije u crijevima. Pospješuje i izbacivanje toksina iz tijela tako što na rad potiče bubrege, čisti i limfu, žuč i poboljšava funkciju jetre.

I za želučane tegobe

Ova se biljka upotrebljava za liječenje bolova u mišićima, kod bolova u zglobovima (reuma, artritis), kod ekcema i modrica. Ublažava želučane tegobe, pomaže smirivanju plinova u crijevima. Odličan je za ublažavanje mnogih ženskih tegoba, od problema s dojenjem do menstrualnih poremećaja, a ističe se i kao sredstvo za prevenciju i liječenje cista te bolesti dojki. Popis dobrih djelovanja se nastavlja, jer maslačak pomaže kod nečiste kože, a istraživanja pokazuju da bi mogao umanjivati štetan utjecaj UV zraka na kožu. Koristi se i u liječenju hepatitisa, žučnih kamenaca, prehlade, bronhitisa, edema.

Uvrstite ga u prehranu

Zbog brojnih blagotvornih utjecaja na zdravlje trebalo bi ga uvrstiti u redovitu prehranu. Možete ga pripremati poput špinata, dodavati u salatu, u jela s tjesteninom i rižom, u umake i juhe. Može biti
sastojak zdravih smoothieja. U ljekovite svrhe priprema se kao čaj, sok, sirup, tinktura, melje se u prah. Maslačkov sirup može se koristiti za zaslađivanje toplih napitaka, čajeva, sokova ili se uzima na žlicu kao lijek za smirivanje kašlja. Tijekom cijele godine može se uzimati kao učinkovito sredstvo za jačanje organizma i otklanjanje umora.

Prema jednom receptu, za sirup treba tristo cvjetova maslačka preliti litrom vode, dodati sok jednog limuna pa zakuhati do vrenja. Čim zakipi, ugasiti vatru i ostaviti da se poklopljeno ohladi i odstoji preko noći. Nakon 24 sata procijediti i dodati kilogram šećera. Staviti da se kuha na laganoj vatri tri do četiri sata, sve dok ne nastane sirup. Uliti ga treba u sterilizirane staklenke dok je još vruć. Dobro zatvoreno čuva se na tamnom mjestu zaštićenom od izravne svjetlosti.

Za imunitet

Sve je više dokaza da maslačak pomaže ojačati obrambene snage organizma, jer otkriveno je njegovo antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Studija iz 2014. pokazala je da maslačak pomaže zaustaviti napredovanje hepatitisa B i u životinjskim i u ljudskim stanicama.

Linker
26. studeni 2023 19:52