Za žene su važni fitoestrogeni iz korijena sladića koji imaju blago estrogensko djelovanje te pomažu u ublažavanju simptoma PMS-a kao što su nadutost, razdražljivost te napetost i bolnost dojki
 FOTOGRAFIJE: GOODBOY PICTURE COMPANY GETTY IMAGES
nadohvat ruke

Jača imunitet, liječi čir na želucu te štiti srce, a rijetki znaju da ima snažno antidepresivno djelovanje

Jedna od biljaka s izrazitim djelovanjem na endokrini sustav. Ublažava i bolove u mišićima i zglobovima, a pomaže i kod akni i tegoba menopauze. Osim toga ublažava nervozu
image
FOTOGRAFIJE: KERRICK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SLADIĆ (GLYCYRRHIZA GLABRA) - šećerni korijen, slatki korijen

Ova biljka sadrži nekoliko spojeva učinkovitih u liječenju čira na želucu, ali ima i druga ljekovita svojstva. Primjerice, sprečava ispadanje kose (ako se dodaje u uobičajeni šampon), ima snažno antidepresivno djelovanje, a smiruje i sluznicu dišnog sustava pa se upotrebljava u liječenju kašlja i astme. Osim toga jača imunitet, sprečava alergije, štiti od srčanih bolesti, uništava bakterije, viruse i gljivice, smanjuje tegobe menopauze. Ublažava bolove u mišićima i zglobovima, pomaže i kod akni. Sladić je jedna od biljaka s izrazitim djelovanjem na endokrini sustav. Glikozidi iz te biljke imaju strukturu nalik na prirodne steroide u tijelu te se zbog toga sladić stoljećima koristio kao pomoć nadbubrežnoj žlijezdi u periodima prekomjernog stresa. Sladić sadrži glicirizinsku kiselinu koja stimulira lučenje hormona iz nadbubrežne žlijezde te tako pomaže u održavanju njezine normalne funkcije.


Ublažavanje stresa

Uz to, potičući aktivnost kortizola, glicirizin pomaže u podizanju razine energije, ublažavanju stresa i smanjenju simptoma kod bolesti osjetljivih na razinu kortizola kao što su sindrom kroničnog umora ili fibromialgija. Ublažava nervozu i depresiju. Za žene su važni fitoestrogeni iz korijena sladića koji imaju blago estrogensko djelovanje te pomažu u ublažavanju simptoma PMS-a kao što su nadutost, razdražljivost te napetost i bolnost dojki. Osim toga, fitoestrogeni iz korijena sladića mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze tako što u određenoj mjeri nadoknađuju prirodni pad razine estrogena u tijelu do kojeg dolazi u menopauzi. Dodatna dobrobit je što ista tvar blokira puno snažnije učinke kemijskih estrogena iz okoliša pa čak i djelovanje vlastitih estrogena ako su previše jaki.


OPREZNO S KOLIČINOM!

Prekomjerna konzumacija sladića može izazvati glavobolju, otečenost lica i zglobova te zadržavanje tekućine u tkivima. Ne preporučuje se uzimati u slučaju oštećenja bubrega, debljine i hipertenzije, a dokazane su i interakcije s nekim lijekovima poput diuretika i laksativa (jer može potencirati gubitak kalija) te kortizonskih lijekova.


Linker
26. travanj 2024 00:06