SHUTTERSTOCK
istraživanje tjedna

Inzulin kroz usta, korak bliže liječenju dijabetesa bez igle

Kada inzulin dobivate štrcaljkom, on se širi po cijelom tijelu gdje može uzrokovati neželjene nuspojave

Od 425 milijuna dijabetičara na svijetu, računa se da si svakodnevno njih 75 milijuna ubrizgava inzulin, a znanstvenici već neko vrijeme intenzivno razvijaju inzulin koji bi se u organizam unosio bez potrebe za injekcijom ili inzulinskom pumpom. Najnovije istraživanje sugerira da bi pametan inzulin, koji se nanočesticama isporučuje u jetru kroz usta, mogao biti lijek budućnosti. Inzulin se sićišnim nanonosačima u kapsulama ili čak u komadiću čokolade precizno i brzo isporučuje u područja tijela kojima je najpotrebniji.

- Kada inzulin dobivate štrcaljkom, on se širi po cijelom tijelu gdje može uzrokovati neželjene nuspojave - objašnjava profesor Peter McCourt s norveškog arktičkog sveučilišta UiT. On je jedan od istraživača koji stoje iza studije nedavno objavljene u časopisu Nature Nanotechnology. Upravo su istraživači s UiT-a u suradnji sa Sveučilištem u Sydneyju prije mnogo godina otkrili da je moguće isporučiti lijekove putem nanonosača u jetru. Metoda je zatim dodatno razvijena u Australiji i Europi.

Nakupljanje masti

McCourt objašnjava da je problem s inzulinom u nanonosaču taj što se razgrađuje u želucu i tako ne dolazi tamo gdje je potreban, što je bio velik izazov za razvoj lijeka za dijabetes koji se može uzimati oralno.

- Stvorili smo premaz kako bismo zaštitili inzulin od razgradnje želučanom kiselinom i probavnim enzimima na putu kroz probavni sustav, čuvajući ga dok ne stigne u jetru. Premaz se zatim razgrađuje u jetri enzimima koji su aktivni samo kad je razina šećera u krvi visoka - kaže McCourt. Kada je šećer u krvi visok inzulin se brzo oslobađa i, što je još važnije, kada je šećer u krvi nizak, inzulin se ne oslobađa.

Kad ubrizgate inzulin pod kožu štrcaljkom, mnogo odlazi u mišiće i masna tkiva, što može dovesti do nakupljanja masti. To može dovesti do hipoglikemije koja potencijalno može biti opasna za osobe s dijabetesom. Novom metodom bit će manje takvih nuspojava. Osim toga, osobe s dijabetesom ne bi se više trebale bosti. Također, ovaj oblik inzulina ne treba hladiti. Ispitivanja na ljudima počet će 2025. godine, a istraživači se nadaju da novi lijek može biti spreman za uporabu za 2, 3 godine.

Linker
25. travanj 2024 15:04