Najčešći uzrok infekcije sinusa su virusi, ali rinosinuitis može biti i bakterijski iako je to rjeđi slučaj
 FOTOGRAFIJE: ZINKEVYCH GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Živim.hr
Živim.hr
zdravlje

Infekcija sinusa ili korona? Ove dvije bolesti imaju slične simptome, evo kako ih možete razlikovati

03. siječanj 2021.
Čak i najblaža hunjavica, na kakvu se nekoć nismo obazirali, može zabrinuti i navesti da se zapitamo nismo li se ipak zarazili koronavirusom

Zima je doba godine kad ljudi najčešće obolijevaju od raznih infekcija, no ove godine to nam predstavlja poseban problem jer nas čak i najblaža hunjavica, na kakvu se nekoć nismo obazirali, može zabrinuti i navesti da se zapitamo nismo li se ipak zarazili koronavirusom. Naročito zbunjujući mogu biti simptomi infekcije sinusa jer su vrlo slični simptomima covida-19.


Što je infekcija sinusa

Sinuitis ili rinosinuitis, poznatiji kao infekcija sinusa, je upalno stanje u nosnoj šupljini i paranazalnim sinusima koje traje u prosjeku kraće od četiri tjedna. Najčešći uzrok infekcije sinusa su virusi, ali rinosinuitis može biti i bakterijski iako je to rjeđi slučaj. U samo 0,5 do 2 posto infekcija sinusa, radi se o bakterijskoj podlozi infekcije. Do takve infekcije dolazi obično kad nakon virusne infekcije bakterija sekudnarno inficira već upaljeni sinus, dakle najčešće je riječ o komplikaciji virusne infekcije.

Tipični simptomi infekcije sinusa su:

- začepljen nos

- iscjedak iz nosa (obično žut ili zelen)

- bol ili nelagoda u zubima

- bol u licu ili pritisak koji se pojačava, naročito u području lica blizu sinusa i to kad glavu nagnete prema naprijed

- povišena tjelesna temperatura

- umor

- kašalj

- gubitak ili smanjenje osjeta mirisa

- pritisak u ušima

- tinitus ili gubitak sluha

- glavobolja

- neugodan zadah (halitoza)


A sada da ponovimo koji su tipični simptomi covida-19...

- kašalj

- povišena tjelesna temperatura

- zimica

- bolovi u tijelu, bolovi u leđima

- glavobolja

- otežano disanje (kratak dah)

- grlobolja

- proljev

- mučnina i/ili povraćanje

- gubitak osjeta mirisa i njuha

- začepljen nos

- osip


Koje su ključne razlike između ove dvije infekcije?

Kod infekcije sinusa javlja se kao zaštitni znak začepljenost nosa te pritisak u licu i/ili uhu te obilje sekreta, no kod infekcije sinusa nećete imati sve one druge fizičke simptome koji su česti kod Covida-19, poput bolova u tijelu, proljeva, mučnine, povraćanja, osipa, otežanog disanja i slično. Simptomi rinosinuitisa su obično koncentrirani oko gornjih dišnih puteva. Istina je da između te dvije bolesti ima dosta sličnih simptoma pa je vjerojatno najsigurnije da se ipak javite svom liječniku primarne zdravstvene zaštite imate li bilo kakve simptome. Stvari se uvijek mogu zakomplicirati pa tako ne biste bili jedini koji istodobno ima i infekciju sinusa i Covid-19 jer te dvije bolesti ne isključuju jedna drugu, a infekcija sinusa je prilično česta pojava. Ono po čemu se Covid-19 najviše razlikuje od same infekcije sinusa su te sistemske promjene – jako visoka tjelesna temperatura, zimica, veliki umor i izrazit gubitak osjeta mirisa i okusa.


Otići doktoru ili ne?

Svi će se stručnjaci složiti da je u slučaju pojave bilo kakvih sumnjivih simptoma najbolje javiti se svom liječniku, no to ne znači nužno da morate i otići kod njega. Može biti dovoljno da telefonskim putem svom liječniku opišete simptome, no nemojte zaboraviti da trebate razmisliti i o tome jeste li možda bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili nekim tko je nedavno doputovao iz inozemstva.

Teme
Linker
26. kolovoz 2022 00:27