SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Imam vrtoglavicu nakon kardio vježbi, trebam li nastaviti trenirati?

Trebali biste privremeno smanjiti opterećenje tijekom vježbanja i ponovno posjetiti kardiologa koji ima iskustva sa sportskom kardiologijom

Imam 21 godinu i prije 5-6 mjeseci bila sam kod kardiologa te se ispostavilo da imam tahikardiju i aritmije. Bez obzira na to odobreno mi je treniranje. Primijetila sam da poslije svake kardio vježbe osjetim vrtoglavicu i bol u grudima. Nisam bila sigurna je li to normalno pa sam odmah izmjerila tlak - bio je 85/55 uz 132 otkucaja srca u minuti. Je li to normalno i je li preporučljivo da nastavim trenirati? Uza sve sam i anemična.

Darija I., Zagreb

Odgovara prof. dr. Hrvoje Pintarić, kardiolog:

"Ako ste posjetili kardiologa, pretpostavljam da je učinjena sva potrebna kardiološka obrada - kontinuirano snimanje EKG-a, UZV srca i test opterećenja. Anemija je kod žena u generativnoj dobi vrlo čest poremećaj, važno je znati koliko je težak i je li potrebna nadoknada željeza. Naime, anemija može biti uzrok ubrzanog bila (tahikardija), nekih aritmija i nepodnošenja tjelesnog napora. S druge pak strane nije jasno koja je aritmija dijagnosticirana. Odgovor na vaše pitanje glasi: nije normalno da nakon vježbanja imate simptome, izrazito niske vrijednosti krvnog tlaka i ubrzane otkucaje srca duljeg trajanja. Trebali biste privremeno smanjiti opterećenje tijekom vježbanja i ponovno posjetiti kardiologa koji ima iskustva sa sportskom kardiologijom jer je to specifični segment struke."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 19:10