Elderly female is expressing pain

 SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Ima li pomoći za bolove koji se javljaju pri promjeni vremena?

Nužan je pregled specijalista fizijatra ili reumatologa kako bi se razlučilo je li riječ o degenerativnim promjenama ili je to početak upalne reumatske bolesti


Prije mjesec dana prvi sam put osjetila bol u zglobovima na krajevima prstiju, neugodu u zglobu prije ili tijekom promjene vremena te na neki način gubitak fleksibilnosti zglobova prstiju. Može li se ta bolest izliječiti i kako?

Višnja L., Zagreb


Odgovara dr. Blaženka Nekić, fizijatar:

image
Foto: Doktor u kući

"U medicini se svaka bolest može liječiti, ali se najčešće ne može izliječiti. Cilj liječenja je smanjiti bol, održati pokretljivost zglobova i učiniti život kvalitetnijim. Kako? Različiti postupci fizikalne terapije (elektroterapija, magnetoterapija, laser, ultrazvuk) smanjuju bol i upalu, opuštaju mišiće, poboljšavaju cirkulaciju i potiču samoozdravljenje zglobova, mišića, tetiva i kostiju. Kineziterapijom ili vježbama osnažujemo mišiće i čuvamo pokretljivost zglobova. Nužan je pregled specijalista fizijatra ili reumatologa kako bi se razlučilo je li riječ o degenerativnim promjenama ili je to početak upalne reumatske bolesti."


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 16:01