SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Idu li antibiotici i mlijeko zajedno?

Zbog visokog udjela kalcija mlijeko i mliječni proizvodi mogu smanjiti apsorpciju antibiotika te time umanjiti njihovu učinkovitost

Hranim se isključivo mliječnim proizvodima i povrćem. Dnevno popijem dosta mlijeka. Imam 38 godina i sad već neko vrijeme uzimam antibiotike. Čula sam da treba izbjegavati konzumiranje mlijeka dok se uzimaju antibiotici. Odnosi li se to na sve antibiotike?

Lana R., Zagreb

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Neki antibiotici (tetraciklini, fluorokinoloni, neki penicilini) ne smiju se uzimati zajedno s mlijekom. Zbog visokog udjela kalcija mlijeko i mliječni proizvodi mogu smanjiti apsorpciju antibiotika te time umanjiti njihovu učinkovitost. Ne samo antibiotike nego i sve lijekove uvijek je najbolje popiti s vodom. Mlijeka i mliječnih proizvoda ne morate se odreći, samo ih nemojte konzumirati prije ili dva sata nakon uzimanja antibiotika. Većina antibiotika također stupa u interakciju s pripravcima ili lijekovima koji sadrže željezo, kalcij, magnezij i aluminij (aluminij i magnezij sastojci su nekih antacida - lijekova za neutralizaciju želučane kiseline) pa ako ih uzimate, nemojte da to bude istovremeno, nego također s vremenskim razmakom."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 15:49